Greet Wijs was ooit ‘voorzitster’ van Buurtvereniging Vredenoord in Kralingen-West. De onderstaande tekst gaat onder meer over de aanstaande verhuizing van het oude clubgebouw naar het nieuwe en over de stadsvernieuwing in Kralingen-West. Uit: Vredenoord – Maandblad voor leden en donateurs  –  november 1980. Kralingse geschiedenis uit de eerste hand.

Kralingen, november 1980  –  Hoe gaat het met onze club en wat doen we nu allemaal, dat is moeilijker te schrijven dan om het gewoon uit de mond te vertellen. De bedoeling van ons was om het dit jaar rustig aan te doen, omdat volgend jaar de nieuwe klup voor de deur staat. Maar ja, je denkt het kalm aan te doen, maar er komen zoveel dingen tussendoor. Vooral de nieuw aktiviteit met de oudere jeugd loopt erg goed. We hebben van de overheid een grote gift ontvangen, die we aan onze jeugd besteden. Het is een experiment wat eigenlijk buiten Vredenoord staat en voor de buurt van Vredenoord in het geheel is. Wij proberen onze jeugd verantwoordelijkheid en zelfdiscipline bij te brengen, en dat door ze ergens mee bezig te houden. En zo zit heel de week vol met aktiviteiten, neem bijvoorbeeld de maandag.

We hebben twee dames toegewezen gekregen die naailes en Nederlandse les geven, waar erg veel behoefte  aan bestaat onder de buitenlandse vrouwen. Deze aktiviteit loopt prima, alleen wil ik aan u vragen of er onder u iemand is die goed kan breien en haken, een uurtje over heeft en deze dames kan helpen iets te maken. Dan hebben we de zondagavondfilm wat in ons experiment valt. De jeugd zoekt een aantal bioscoopfilms uit die zij graag willen zien, en die worden dan vertoond. Ja, en zo zijn er zoveel van die dingen, dus een rustig jaartje kunnen we ook wel vergeten. De klup zit op sommige dagen vol met zo’n 80 jongens en meisjes  en, dat is goed te merken op straat. Maar waar vaak niemand bij stilstaat is het vele werk. Wij zijn allemaal vrijwilligers en het is niet altijd gemakkelijk, want als je nagaat dat een wijkhuis als Jaffa met beroepskrachten het niet aandurven, vind ik dat wij toch wel trots mogen zijn op Vredenoord.

Hoe gaat het verder met de nieuwe klup? We zijn nog steeds aan het vergaderen, maar alles is nu rond en de eerste paal gaat er 1 maart in en dat zal een groot feest worden, maar dat hoort u allemaal nog wel. We hebben veel nieuwe plannen als de nieuwe klup er is. We willen een koffie-ochtendje, iets voor de peuters, fotoclub, ballet, huisvrouwengym en ga zo maar door. We kunnen ook gebruik gaan maken van de gymzaal van de school, maar wel in overleg met de directie, dus er kan dan ook gesport worden. Het is allemaal haast niet te geloven, maar dit alles wordt werkelijk. Als je ziet hoe het nu gaat, iedereen die een club gaat draaien moet eerst de stoelen en de tafels naar binnen of naar buiten dragen. Maar hoe gek het ook klinkt, het is altijd heel erg gezellig en iedereen doet het met plezier. Ik hoop dat het in onze nieuwe club ook zo blijft.

Het wordt wel erg ongezellig in onze buurt. Om ons heen is alles dichtgetimmerd en iedereen vertrekt naar een beter huis op de Gerdesiaweg of de Adelaarstraat. Zo ook onze grondlegster, mijn moeder. In de Ketenstraat is het allemaal begonnen met straatspelletjes, 20 jaar terug. Het is wel een triest gezicht, alles zo dichtgemetseld of gespijkerd. Voor de mensen is het natuurlijk fijn dat ze een beter huis krijgen. Al onze medewerkers en bestuursleden hebben er gewoond of wonen er nog. Ikzelf heb altijd op 57 gewoond. Toen de metselaars het dicht kwamen metselen, ben ik nog even binnen wezen kijken. In al die tijd is er nog weinig veranderd, volgend jaar gaat mijn moeder die nu op 55 woont, er ook uit.

Als ik dan op zo’n vergadering zit over de nieuwbouw en wat er nog meer over onze buurt besloten wordt, denk ik bij mezelf, die mensen snappen het niet wat het voor een hoop mensen betekent, maar ja, het is hun werk. Op andere vergaderingen hoor je weer ‘weg met de deelraad’. Daar wordt heel lang gepraat door ook veel mensen die niet weten wat een deelraad is. Uw voorzitster zegt dan, zolang onze mensen uit Vredenoord niet weten wat het precies is, kan ik niet voor of tegen zijn.

Tekst loopt door onder de foto

Het is wel een lang verhaal geworden maar ik hoop dat u begrip voor ons werk hebt en we hopen dat u nog lang lid mag blijven en dat onze club in ons nieuwe gebouw nog veel groter wordt. Plezierige feestdagen.

Voorzitster Greet Wijs


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.