Bij zwerfafval denkt u vast aan blikjes, flesjes, snoepverpakkingen, peuken, dat soort dingen. Logisch, want die slingeren inderdaad vaak rond in de buitenruimte. Minder voor de hand liggend, maar ik kom het veel tegen: piepschuim. Van hele kleine losse bolletjes tot grote stukken. Toen ik begon met afval rapen, verbaasde ik me daarover. Ja, het weegt bijna niets en dan waait het zo weg, maar hoe belandt het dan zo vaak op straat, langs oevers en in het water?
Tot ik een keer zag dat iemand grote stukken piepschuim in stukken brak zodat die in de vuilcontainer pasten. Er braken allemaal kleine stukjes af en de wind nam die mee. Ook vond ik vaak piepschuim rondom bouwplaatsen, waar het gemakkelijk onder de hekken door waait.
Op piepschuim kun je een ware lofzang zingen: het is licht en handig, je kunt het in elke gewenste vorm persen, het is goedkoop. Je koopt een nieuwe TV en piepschuim in de doos zorgt ervoor dat ie netjes op z’n plek blijft en niet beschadigd raakt tijdens het vervoer. Ook is piepschuim heel geschikt om huizen mee te isoleren. En het kan 100% worden gerecycled tot nieuw piepschuim.
Maar helaas moet ik ook een zwanenzang zingen, want piepschuim is kunststof en dus niet biologisch afbreekbaar. Komt het in het water terecht, dan laten er in de loop van de tijd steeds meer bolletjes en stukjes los. Op de foto bij deze column is dat goed te zien: de natuur probeert het tevergeefs in te kapselen, het wordt langzaam groen door algen, brokkelt steeds verder af en de bolletjes blijven in het water drijven. Watervogels eten die op, maar ze verteren niet en hopen zich op in hun maag, met alle gevolgen van dien…
Piep! (vrij vertaald: “Help, doe iets!”)
Wetgeving schiet nog tekort, las ik, maar gelukkig komen er wel voorzichtig bedrijven in actie. Ze ontwikkelen biologisch afbreekbare alternatieven en sommige bouwbedrijven nemen zelf maatregelen om het wegwaaien van piepschuim tegen te gaan.
Ook u en ik kunnen iets doen, bijvoorbeeld schoon en droog piepschuim naar het milieupark brengen voor recycling. En als ik voortaan piepschuim vind rondom een bouwplaats, zal ik het daar even afgeven, want het was vast niet de bedoeling om het weg te laten waaien. Een druppel op een gloeiende plaat?
Misschien ja, maar heel veel druppels maken samen een straal die de plaat kan afkoelen.
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar