Foto: © Marichelle de Jong

Verslaggever voor De Ster Joëlle Stapelkamp is al jaren sportinstructeur. Samen met Marichelle de Jong zette zij een training op touw voor mensen met Parkinson. De hierna volgende tekst is van haar hand.

“Dekking hoog. Twee keer directe links en een rechtse directe.” Een groep mannen en vrouwen met de ziekte van Parkinson werkt zich in de boksschool van voormalig Europees Kampioen Marichelle de Jong (TYR Boxing) in het zweet. Marichelle de Jong en Joëlle Stapelkamp hebben besloten om speciaal aangepaste bokstrainingen te geven voor mensen met de ziekte van Parkinson (en andere hersenaandoeningen) onder de noemer ‘Box & Brains’. “Door middel van boksen in combinatie met onder andere geheugentraining willen wij de symptomen van deze hersenziekte en de ontwikkeling ervan te lijf gaan.”

In het kader van Wereld Parkinsondag (11 april) wordt er speciaal in die week – op dinsdag 9 april van 11.00 tot 12.00 uur – een gratis open Box & Brains training gegeven bij TYR Boxing aan de Vlambloem 117 in Rotterdam (Ommoord).

Hoe het ontstond
Na afloop van een boksles raakten Joëlle en Marichelle in gesprek over Parkinson boksen. Joëlle: “Mijn vader heeft door een hersentumor Parkinsonisme gekregen. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat boksen een positieve invloed heeft op het verloop van de ziekte van Parkinson en bijbehorende klachten. Ik miste een groepstraining ik de buurt waarbij zowel aandacht wordt besteed aan het fysieke gedeelte (boksen) en het mentale gedeelte (hersenen).” Marichelle dacht al een tijdje over het aanbieden van Parkinson boksen in haar boksschool. Van het een kwam het ander en zo ontstond Box & Brains Parkinson Boxing.

Box & Brains
Tijdens een training Box & Brains ligt de nadruk op het verbeteren van uithoudingsvermogen, spierkracht, lenigheid, bewegingssnelheid, balans en coördinatie. De boksoefeningen zijn eenvoudig en worden non-contact uitgevoerd; de deelnemers stoten niet op elkaars lichaam, maar op handschoenen, pads of bokszakken. De training wordt aangevuld met behendigheidsoefeningen, dubbeltaken, spraakoefeningen en geheugentraining. “Door deze manier van trainen worden de hersenen gestimuleerd tot het aanmaken van de neurotransmitter dopamine (die onder andere nodig is om spieren in beweging te zetten) en waar mensen met Parkinson een tekort aan hebben. Een Box & Brains training kan de symptomen verminderen en de ontwikkeling van de ziekte vertragen.”

Joëlle is een gecertificeerd sportinstructeur bij diverse sportscholen en heeft samen met een vriendin onder de noemer DAJOFIT een eigen onderneming die onder andere bootcamps geeft, personal training verzorgt en daarnaast betrokken is bij maatschappelijke projecten op het gebied van sport. “Het geeft voldoening om met je eigen kennis, vaardigheden en enthousiasme een bijdrage te kunnen leveren aan de samenleving en te zien dat mensen daar ook energie van krijgen en plezier uit halen.”

Gratis open les
De open les Box & Brains Parkinson Boxing van dinsdag 9 april 11.00 – 12.00 uur is gratis. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar joellestapelkamp@gmail.com. “Ik hoop op een grote opkomst, want het is juist voor deze doelgroep belangrijk om in beweging te komen en/of te blijven. Veel mensen met de ziekte van Parkinson kruipen in hun schulp en raken in een sociaal isolement. Bij de Box & Brains training zijn niet alleen de fysieke en mentale aspecten van belang, maar ook het sociale aspect speelt een belangrijke rol. Het is voor de deelnemers fijn om te ervaren dat ze niet de enige zijn. Je bent met lotgenoten, dat schept een band. Mensen verbinden, motiveren en enthousiasmeren op het gebied van sport is waar ik energie van krijg. En die energie geef ik, tijdens de lessen die ik geef, met liefde terug.”

Parkinson(isme)
Het aantal mensen met Parkinson(isme) neemt de laatste jaren drastisch toe. Zo’n 63.500 mensen in Nederland leven met Parkinsonisme (symptomen van Parkinson). Veruit de grootste groep daarvan bestaat uit mensen met de ziekte van Parkinson. Deze complexe ziekte ontstaat in de hersenen, maar de manier waarop de ziekte zich uit is bij iedereen anders: van trillende handen en depressie, tot geen initiatief meer tonen en het tijdelijk onvermogen tot bewegen.

(ingezonden mededeling Box & Brains Parkinson Boxing)

 

 


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.