Oud worden in deze tijd, ik heb hier gemengde gevoelens over. Het leven is voldoende, je bent niet meer echt arm, zoals vroeger. Toen waren er grotere verschillen tussen de mensen, ook tussen de buurten, zeker in de Tweede Wereldoorlog, toen het nog uitmaakte waar je woonde, zoals bij ons in Kralingen West. Daar maakte het nog uit waar je vader werkte.

Mijn vader en broers werkten in de haven, maar dat ging niet echt lang door na de bombardementen. Maar als je in een grote fabriek werkte of in een bedrijf, zoals het slachthuis, waar je in het vlees werkte, ging het anders dan bij ons. Mijn vader werd als dwangarbeider op een scheepswerf in Swinemunde, in Duitsland tewerkgesteld. Een broer was opgesloten in een kamp en een andere broer is bij een razzia opgepakt. Het was de bedoeling dat hij naar een werkkamp gestuurd zou worden, maar om dat de oorlog afliep ging dat niet door.

Na de oorlog, ik was toen 12, is er veel gebeurd. Een voor een kwamen mijn familieleden weer thuis. De jaren gingen voorbij en mijn broers trouwden en kregen kinderen. Het werd wel rustiger in huis, maar wat belangrijk was, het was altijd heel gezellig onder elkaar met een verjaardag of de feestdagen. Ik groeide op in een liefdevol gezin. Nu ik ouder ben denk ik wel eens dat dit heel belangrijk is geweest voor het werk wat ik later heb gedaan, zoals bij Clubhuis Vredenoord. Mijn regel was altijd, naar de kinderen en volwassen, van ze houden, maar wel streng zijn als het nodig is.

Er is veel gebeurd in die jaren daarna en wij hebben veel gedaan, van de brandgrens tot raadslid. Ondertussen nodigden wij veel mensen uit om hen kennis te laten maken met de wijk, de mensen en de woonomgeving. Aan deze groep (zie de foto uit 1977), van rechts naar links: (half zichtbaar) André Kegge – secretaris Wijkraad, gemeenteraadslid (PvdA) afkomstig uit Crooswijk, naam onbekend, Wim van der Have – wethouder Wijkaangelegenheden, Hans Mentink – wethouder Ruimtelijke Ordening, burgemeester André van der Louw, Bep van Briemen – Bewonersvereniging Kralingen, Sies Hofman – verslaggever Oostergids, en een viertal ambtenaren, namen (helaas) onbekend, vertelde ik wat wij voor deze buurt, gelegen aan de brandgrens en onze club Kralingen West, graag zouden willen realiseren. Ikzelf sta rechts naast burgemeester Van der Louw.

Greet Wijs


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.