Ste. Irmine. Mijn vorige column vond ik achteraf niet erg goed. Na het lezen van NRC/Handelsblad en het nieuws op TV begin ik dus met het doel mijn nieuwe column te verbeteren. Radio Mozart staat aan. Het lint was ontspoord en ik hoop het nu goed te hebben. Er kwam een nieuwjaarskaart van kapitein Oudakker uit Enkhuizen. Ik heb hem bedacht met een brief. Er kwam een brief met wensen van mevrouw Marry Heijkoop, die juist 80 is geworden. Mijn handen zijn er niet schoner op geworden na het worstelen met het lint. Hij doet het goed en alle moeite was niet tevergeefs. Mijn televisie is ontregeld en ik kan alleen de Hollandse zenders ontvangen en niet TV5 Monde. Dus ook niet de BBC. Dat zijn zenders waar ik van houd.

Er kwam een brief van Raymond & Pauline Delnoye. Zij zijn kennelijk lezers van De Ster. Daarom schrijf ik dat ik zit te typen door de Matthäus Passion heen. Met de knappe kop van Gustav Leonhardt. Zal De Ster uitkomen in de zo vreemde weken? Ik geloof van niet, maar wil toch het werk vanavond klaar hebben. Johann Sebastian Bach zou het vreemd vinden zijn Passion te horen met typegeluiden. Ik kan er erg van genieten. De teksten versta ik een beetje. Ik heb 3 bijbels, een Nederlandse, een Franse en een Engelse uit mijn tijd dat ik in de USA woonde.

Het zijn pracht stemmen in deze Matthäus. Ik heb nog nooit iemand gezien die zo snel oud werd als Gustav Leonhardt. Nu ik in januari 74 zal worden, voel ik mij 30 of zoiets. Een zuster vertelde mij dat ik wel eens 100 zou kunnen worden. Dat is iets om naar uit te kijken. Straks komt de zuster met de pillen en dan ga ik naar bed. Vroeg sta ik op om mijn boterham met kaas tot mij te nemen.

Robin Adèr