Het jaar 2013 begon voor mij in De Efteling. Om twaalf uur in de regen en met de familie en veel mensen konden wij aftellen. Wij hebben 3 dagen in De Efteling gelopen, sliepen in Bosrijk (vakantiepark / hotel) vlakbij het park. Voor mij een goede tijd om naar het komende jaar te kijken. Een mens kan veel meer dan je denkt als je het maar wil en natuurlijk gezond blijft. Er waren veel recepties, zoals bij mij in de flat. Het is van belang om met de buren goed contact te houden.

Maar je mag ook je oude kennisssen niet vergeten, zoals ik merkte tijdens de nieuwjaarsreceptie van Bewonersvereniging Kralingen Oost (BKO), in Verpleeghuis Pniël op de Oudedijk. Er waren veel bekende mensen zoals oud-voorzitter van de deelraad Hans Stenfert Kroese, Ton van Gils, ooit voorzitter van de wijkraad en Hans Horsting, oud-voorzitter BKO. Maar ook veel raadsleden van toen en nu. Er was een lezing door Dik Vuik over een bekende schilder uit Kralingen, Adriaen van der Werff, geboren in 1659. Hij en zijn familie woonden op de Oudedijk, hoek Kortekade waar toen een molen stond. Adriaen van der Werff heeft veel schilderijen gemaakt, die in veel musea hangen. Dik vertelde boeiend met dia’s over het gebied waar de schilder woonde. Toen was er veel water en stonden misschien de eerste huizen aan de Oudedijk of was ‘t Huys te Krooswijck nog eerder?

Het lijkt mij belangrijk om dit uit te zoeken. Als laatste de receptie van de PvdA in Lansingerland. Wij hadden Hans Spekman, landelijk voorzitter van de PvdA, uitgenodigd om het 250e weekverslag van de fractie met een druk op de knop de wereld in te sturen. Het verslag wordt elke week geschreven door Gerard Bovens, PvdA-fractievoorzitter Lansingerland. Ook de burgemeester van Lansingerland, Ewald van Vliet was er, evenals Klaas de Vries, lid voor de PvdA van de 1e Kamer en nog vele anderen. Daarom zijn recepties belangrijk. Je praat ‘s met andere mensen en je kan ook wat vragen als je iets niet duidelijk is. Ik vroeg aan Hans Spekman over de bezuinigingen in de zorg en wie dat betaalt. Ik vertelde hem dat mijn zoon John, die al meer dan 25 jaar in de haven werkt, volcontinu, niet slecht verdient. ‘s Avonds laat vanaf zijn werk belde hij mij omdat hij en zijn collega’s toen net gehoord hadden over het verhaal van Spekman dat modaal mee moest betalen. Hij vroeg mij: ,,Hoe zit het met onze PvdA? Wij werken hard, maar zijn niet rijk”. Hans Spekman vertelde mij nu dat de krant zijn verhaal uit z’n verband had gerukt, het natuurlijk niet ging om de modale werkers, maar dat het bericht geen schoonheidsprijs verdient en dat de maatregel ook niet doorging. Na met hem gepraat te hebben, wist ik weer waarom ik dit werk altijd gedaan heb. Iedereen gelijke rechten, maar ook plichten

Greet Wijs