De vorige week maandag hadden we een heel leuke dag. Wij bezochten een opname van ‘Tussen Kunst en Kitsch’ in het Louwman Museum in Den Haag. Heerlijk mensen kijken. Allemaal in de hoop dat bijvoorbeeld dat ene prentje dat ze voor 5 euro op de rommelmarkt hebben gekocht, toch een echte Rembrandt blijkt te zijn.

Het is al vroeg druk. Massa’s mensen stromen binnen, allemaal bepakt en bezakt. Twee dames spannen de kroon. Zij wurmen een loodzware salontafel uit de achterbak van hun stationwagen. Hij is zwaar gebeeldhouwd en foeilelijk. Er horen twee dito krukken bij, ook foeilelijk. Die worden bovenop de tafel geplaatst en de dames sjouwen het geheel over de lange oprijlaan het museum binnen. Het zweet staat op beider voorhoofd. Anderen hebben het handiger aangepakt met een steekwagentje. Iemand komt met een immens groot pak op een steekwagentje aan, gewikkeld in twee gehaakte tafelkleden. Het is ongeveer 2 meter breed en bij het binnengaan raakt het de deur. Hierdoor schiet het geheel van het steekwagentje af. Terwijl het op de grond valt dwarrelen de tafelkleden eraf en blijkt het een groot schilderij à la Rubens te zijn. Nu ben ik absoluut geen kenner, maar als dit een Rubens is, dan heet ik Renoir. Het geeft nog heel wat commotie, want de ingang is meteen versperd en het duurt nog even voordat het schilderij weer op het steekwagentje staat en netjes bedekt is met de tafelkleden. Dat vindt ik wel weer aardig van de eigenaar. Hij wil ons de aanblik van dit toppunt van dilettantisme niet aandoen.Kunst & Kitsch

In de grote hal zitten honderden mensen, allemaal met ingepakte spullen. Wij krijgen een kopje koffie aangeboden en na een poosje mogen wij naar de experts. Of het nu om oude boeken, zilverwerk, aardewerk of schilderijen gaat, de experts nemen voor iedereen de tijd en als het echt interessant is dan worden er opnames gemaakt. Helaas niet voor de dames met hun salontafel en krukjes. Als zij aan de beurt zijn buigt de expert zich minzaam over zijn desk, beziet het geheel en mompelt: het spijt mij dames, dit komt uit Taiwan en heeft nog niet de waarde van een Ikea tafel.

En wij? Wij hoopten natuurlijk van onze inbreng een wereldreis van een jaar te kunnen betalen, maar het wordt een weekendje Scheveningen.

Jacques Beket

Meld u aan voor onze nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]