Crooswijkse Janette van Leeuwen (24jr.), verpleegkundige in opleiding, vertrekt over een paar dagen naar Malawi (Midden-Afrika), om daar, onder meer, medische hulp te verlenen. Ze doet een beroep op iedereen om haar en de plaatselijke bevolking te steunen. Albert Heijn Kralingen aan de Oudedijk sponsorde 90 flesjes water. Donderdag 23 mei nam Janette die in ontvangst uit handen van Albert Heijn-teamleider Noël Spijkers (foto). Hieronder, enigszins aangepast de tekst die Janette De Ster stuurde:

‘Ik vertrek op 28 juni naar Malawi. Ik hoop daar 29 juni aan te komen met een tussenstop in Kenia. Ik ga naar Malawi om daar ruim vier weken vrijwilligerswerk te verrichten en 1 week rond te reizen. 1 juli hoop ik in het dorpje aan te komen waar ik zal verblijven. Het zijn ongeveer 15 dorpjes bij elkaar in primitieve omstandigheden. Zo is er geen elektriciteit en water, zodat ik elke dag om 05.00 uur op moet om water te halen en ik voor het donker in het huisje moet zijn omdat je anders niks meer ziet in het donker. Eigenlijk is het geen huisje maar een lemen hutje met een rieten dak, temidden van de bevolking. Ik ga mij daar richten op de zieke kinderen en ouderen. Daarnaast ga ik les geven op een plaatselijk schooltje en helpen met het aanleggen van een moestuin en het slaan van waterputten.

In het weekend kan ik niet in het dorpje blijven en verblijf ik in de stad Zomba, in een hostel, ook om daar de kerk te kunnen bezoeken. De laatste week wil ik gebruiken om alles te verwerken wat er is gebeurd en hoe het daar gaat. Ik reis dan die week via Zomba naar Lilongwe met het vliegveld waar ik 2 augustus ’s nachts zal vertrekken en waarna ik omstreeks 15.55 uur op Schiphol hoop aan te komen. Omdat er geen elektriciteit is, is het bijna niet mogelijk contact te houden met thuis. Wel heb ik een weblog, deze hoop ik in de stad bij te houden door het bezoeken van een internethuisje. Al blijkt dat daar geregeld de stroom uitvalt. Dit is een avontuur dat ik al heel lang wilde meemaken. Mijn doel is om daar de mensen de liefde te geven die zij zo verdienen en ook elke medische zorg die zij nodig hebben te bieden, voor zover ik dit kan.

Janette van Leeuwen

Toch lukt dit mij niet allemaal alleen, en wil ik graag vragen om uw hulp. Ik ben bezig met het verzamelen van lege pennen en stiften. Die worden omgesmolten tot speelgoed. Ook verkoop ik symbolisch ‘schoon drinkwater’ voor Malawi. Flesjes water van 0,33 cl. Deze zijn te koop voor 1,- per stuk en 6 stuks voor 5,-. Met het kopen van dit water steunt u de bevolking die schoon drinkwater zo hard nodig heeft. Elke euro is overigens welkom. 1 euro per gezinslid zou al helpen om spullen te kunnen kopen om medische zorg te verlenen. Soms is een flesje water om en wond te verzorgen al genoeg. Wilt u meehelpen? Stuur mij dan een email: janettevanleeuwen@gmail.com; bellen mag ook: 06-34763267. Mijn rekeningnummer: 8928548 t.n.v. J. van Leeuwen. Mijn reis is te volgen via www.janettevanleeuwen.be-more.nl