‘Ik ben geen diehard ambtenaar’
Kan je voor mij nog eens uitzoeken wat de motie uit 2006 over de begroeiïng aan de Oudedijk ook alweer inhield? Het is één van de vragen die een griffier en zijn medewerkers dagelijks krijgen. Maar een griffiemedewerker houdt zich met veel meer zaken bezig. Zo beantwoordt hij of zij vragen van burgers over onderwerpen die in de deelraad- dan wel commissievergaderingen behandeld worden, zorgt voor de communicatie met de pers, schrijft wekelijks voor de deelgemeentepagina’s en plaatst agendastukken op de website van de deelgemeente. Sabrina Schot weet er alles van. Zij is nu zo’n tweeënhalf jaar werkzaam als communicatiemedewerker van de deelraad bij de deelgemeente Kralingen- Crooswijk, maar stopt eind juni om terug te gaan naar haar familie en vrienden in Overijssel.
door Joëlle Stapelkamp
Haar carrière als ambtenaar begon zo’n zes jaar geleden toen zij als uitzendkracht op het deelgemeentekantoor van Kralingen- Crooswijk belandde.
“Ik werkte eerst als manusje van alles voor het Dagelijks Bestuur en het managementteam. Al snel kreeg ik de kans als medewerker bij de griffie aan de slag te gaan en weer een jaar later als communicatiemedewerker voor het Dagelijks Bestuur. Daar besloot ik na een paar jaar mee te stoppen, omdat ik van hot naar her rende zonder dat ik de tijd had om me te verdiepen in de zaken waarover ik wekelijks drie pagina’s moest vullen.”
Menselijk contact
Eind 2010 keerde zij terug naar de griffie en ging ze opnieuw als communicatiemedewerker voor de deelraad aan de slag. In deze functie spreekt met name de afwisseling van werkzaamheden haar aan: “Ik moet er niet aan denken dat ik acht uur per dag, vijf dagen per week in een kale kantoorruimte achter een computer doorbreng. Wat dat betreft ben ik geen diehard ambtenaar”, lacht Sabrina. “Het werk van een griffiemedewerker is geen dag hetzelfde en bovendien kom je met allerlei verschillende mensen in aanraking. Dat menselijke contact, dat ga ik misschien nog wel het meest missen.”
Onzeker
Waarom Sabrina het ambtenarenbestaan dan toch achter zich laat? “Ik ga terug naar Overijssel. Daar wonen mijn partner en veel van mijn vrienden en familie. Nu reis ik bijna elke week op en neer.” Ondanks dat haar beslissing om te stoppen bij de deelgemeente Kralingen-Crooswijk met name te maken had met privézaken, gaf de snelle ontmanteling van de deelgemeente (overgang van deelgemeente naar gebiedsbestuur in maart 2014) de doorslag: “Tot de zomer is er nog genoeg werk, maar daarna ziet het er echt anders uit en is de toekomst wat betreft mijn baan onzeker. Ik wil daar niet op wachten.”
Schrijven
Of er een gat valt nu Sabrina vertrekt? “Er is een vacaturestop dus er komt niemand voor mij in de plaats, maar de griffiers Claes Oosterhoff en Gea Alderliesten pakken zoveel mogelijk van mijn taken op.” Zo neemt Gea samen met gastvrouw Greet Wijs mijn deel van de organisatie van de Gast van de Raad over, bijeenkomsten waarin belangstellenden een kijkje achter de schermen van de deelraad kunnen nemen. En wat ze verder gaat doen? “Ik blijf schrijven, maar ik weet nog niet of dit weer voor de overheid zal zijn.” Sabrina klinkt een tikkeltje laconiek. Ze lacht en vervolgt: “Ik heb al wel vaker een carrièreswitch gemaakt, zonder dat ik al een vaste baan in het verschiet had. Ik heb er alle vertrouwen in. Maar eerst weer even thuiskomen in Overijssel. Dat heb ik zo gemist.”
Donderdagavond 30 mei woont Sabrina Schot haar allerlaatste deelraadsvergadering bij, in de raadzaal aan de Oostzeedijk. Vanaf 20.00 uur. Dus, als u nog even goeiedag wilt zeggen…
recent commentaar