De maand oktober is al een aantal jaren de landelijke “maand van de geschiedenis”. Dit jaar is het thema “opstand”.

Het eerste concert, met als thema “Opstand en Karakter” is op zaterdag 6 oktober en wordt uitgevoerd door de sopraan Jenny Haisma en de pianist Jan Willem Nelleke. Op het programma staat o.a. muziek van Johanna Bordewijk-Roepman, de echtgenote van Ferdinand Bordewijk. Zijn bekendste boek is “Karakter”. Hierin wordt beschreven hoe een dienstbode door haar werkgever wordt verkracht. Zij weigert met haar verkrachter te trouwen en verkiest het om zelf in haar onderhoud t  e voorzien. Ze betaalt zelfs de studie van haar zoon, die daardoor onafhankelijk blijft van zijn verwekker. Moeder en zoon komen in opstand tegen onrecht en hypocrisie. Johanna Bordewijk-Roepman is één van onze belangrijkste componisten uit het begin van de vorige eeuw. In haar tijd werd ze niet erkend, ook niet door haar man. Vrouwelijke componisten telden niet mee. In ons concert wordt er enigszins recht gedaan aan haar talent. De muziek wordt afgewisseld door fragmenten uit “Karakter”, gelezen door Christine van Roekel. Een spannende combinatie! Het concert begint om 15:00 uur.

Op vrijdag 12 oktober is er een concert met als thema: “Opstand en Noodlot”. De pianist en componist Albert Brussee trad met succes op in binnen- en buitenland, tot de ernstige ziekte (focale dystonie) het onmogelijk maakte nog concerten te geven. Hij kon zijn eigen composities niet meer uitvoeren. Net als bij Beethoven indertijd, lag het leven van Brussee in diggelen. Hij was blij verrast toen de virtuoze Griekse componist Theodore Tzovanakis vroeg of hij werk van Brussee als eerste mocht uitvoeren. Dankzij steun van de Griekse ambassade en de Liszt Kring is het mogelijk dit concert in Pro Rege aan te bieden. Het concert begint om 20:00 uur.

Het laatste concert is op vrijdag 26 oktober en heeft als titel: “Opstand in Roemenië” De van oorsprong Roemeense Lucian-Leonard Raiciof (concertmeester van het Residentie Orkest en de concertpianiste Anamaria Stefan vormen zij sinds 2012 een duo. Zij laten zien hoe de Roemeense volksmuziek belangrijk geweest is in de strijd om onafhankelijkheid. Zij kwamen in opstand tegen de Russische en Oostenrijks-Hongaarse overheersing. Op 1 december a.s. viert Roemenië zijn 100-jarig bestaan. Het concert begint om 20:00 uur.

Kaarten zijn te bestellen bij Nel Slikker via “kaarten@muzikc.nl” en te koop bij:
Boekhandel Amesz, Voorschoterlaan 145
La Mer/Berlioz, Kortekade 14
Van der Heijde Bladmuziek en cd’s, Coolsingel 119 (Donner).

Wanneer u een strippenkaart hebt, kost de toegang tot het concert slechts E. 7.50; studenten betalen E. 5.- en kinderen t/m 15 jaar hebben gratis toegang. Strippenkaarten zijn uitsluitend te koop aan de zaal.