Mijn favoriete god is ongetwijfeld Janus. Waarschijnlijk ben ik niet de enige, anders had januari (naar deze Romeinse god genoemd) wel anders geheten. In oude tijden zou ik uitgelegd hebben wie dat is, maar tegenwoordig zeg je: google maar.

Janus heeft een hoofd (kop) met 2 gezichten. Met het ene kijkt hij naar het verleden, naar oude tijden en met het andere naar de toekomst. Hij staat zelf in het heden. En ik zal meteen de grote kracht van Janus aantonen. De methode Janus. Die werkt als volgt. Kijk, vroeger werden er dingen gebouwd met een doel dat behoorde bij toen. Dat doel was toen goed, maar nu niet meer, zelfs fout. Kijk nu naar dat gebouwde van toen met in gedachten de doelen van de toekomst. Neem Rotterdam Oost. In het verleden is het Kralingse Bos aangelegd om hout te hebben voor de gasfabriek. Gasfabriek: vroeger goed, nu helemaal fout, maar het Bos is nog steeds goed, maar met een nieuw doel: groen en recreatie in de stad. Of neem het Buizengat en Boerengat, respectievelijk aangelegd om haringbuizen (=-boten) en oorlogsschepen te bouwen.

Vroeger goed, nu fout. De nieuwe doelen hebben zich al aangediend: Buizengat voor vissteigers en Boerengat voor duurzame pleziervaart. Heeft u de methode Janus door? Tropicana. Vroeger een goed tropisch zwembad, toen goed, nu fout, maar in de toekomst een kweekvijver voor stadskassen. Dus weer goed. Leuk hè? Zo leuk dat u er een spelletje van kunt maken. Het spelletje Oud en Nieuw. Te spelen op oudejaarsavond. Want dat is het moment dat Janus pas echt toeslaat. Sommigen kijken dan naar achteren, want er is weer een jaar om. Anderen daarentegen kijken naar de toekomst, naar het nieuwe jaar.

Dus: waar moet u op 31 december om 24:00 uur naar kijken? Wat aangelegd en gebouwd is in het verleden. En wat moet u op 1 januari om 0:00 uur omarmen? Doelen en middelen van de toekomst. Precies op dat ene moment tussen de twee jaren in als er nog geen heden is, alleen Janus. Met een glas en een oliebol in de hand. Dat dan weer wel.

Eduard Schuringa


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.