Vijf jaar geleden heeft de Seniorenraad Kralingen-Crooswijk seniorenraad-kc.nl/srkc)  het initiatief genomen om op vier plekken beweegtoestellen voor volwassenen, c.q. voor ouderen te laten plaatsen. Dat was vanwege het 20-jarig bestaan. Met hulp van enkele sponsors is het destijds gelukt om het benodigde bedrag bijeen te krijgen. Twee beweegtuinen zijn gerealiseerd bij de zorgcentra Rubroek en Hoppesteyn. En twee beweegtuinen zijn in het openbaar gebied gerealiseerd in Kralingen, Gashouderpark en in De Esch. De twee beweegtuinen in het openbaar gebied (Gashouderpark en De Esch) zullen binnenkort officieel eigendom worden van de gemeente Rotterdam. De andere twee op het terrein van Hoppesteyn en Rubroek behoren al toe aan de zorginstelling, c.q. eigenaar van het perceel waarop ze staan.

Dit jaar bestaat de Seniorenraad Kralingen-Crooswijk 25 jaar. Om dat te vieren is het voornemen om een drietal aangepaste fietsen te schenken aan de 3 zorginstellingen in het ‘werkgebied’ Kralingen-Crooswijk. Met de duofietsen en met hulp van vrijwilligers, incl. van de Seniorenraad, kunnen af en toe fietstochtjes gemaakt worden met een oudere bewoner, die bijvoorbeeld slecht ter been is of die niet meer alleen de weg kan vinden. Zowel mensen die in de dagopvang komen, als ook zelfstandig wonende ouderen kunnen een duofiets lenen voor een dagdeel. Een ‘rondje Kralingse Plas of een trip naar de Nieuwe Maas behoort vanuit de standplaatsen van de duofietsen tot de mogelijkheden. De vrijwilliger kan een familielid zijn van de oudere, of iemand uit de kring van de Seniorenraad, maar ook de Vrijwilligerswinkel in Kralingen-Crooswijk heeft haar medewerking toegezegd.

Het doel is dat voor degenen die beperkt zijn in zijn of haar mobiliteit, hetzij fysiek of mentaal, de mogelijkheid te geven om naar buiten te gaan, te bewegen, omdat de fietsen de mogelijkheid bieden om mee te trappen, en door de keuze van de fiets, de zogenoemde Fun2Go van de fabrikant Van Raam, men naast elkaar zit en dus makkelijk kan communiceren. De fietsen zijn op de trappers elektrisch ondersteund, zodat de vrijwilliger een eventueel zwaar persoon kan rondfietsen. De fietsen worden gekocht bij een speciale firma en dealer van Van Raam fietsen, die in Ommoord gevestigd is, Roerade Fietsen BV, die tevens het onderhoud verzorgt.

De drie actieve zorgaanbieders in Kralingen-Crooswijk, Aafje, Laurens en de Lelie Zorggroep, zijn enthousiast en werken mee aan de uitvoering van het plan. De drie duofietsen zullen gestationeerd worden op de locaties Huize Rubroek (Laurens/Crooswijk), De Nieuwe Plantage (Aafje/Kralingen West) en bij Pniël (Lelie Zorggroep/omgeving Oudedijk). Uiteraard zorgen zij voor de coördinatie en het uitleenprotocol. In principe is het gebruik gratis. (Projectplan: bewerkte tekst van de Seniorenraad Kralingen-Crooswijk)

Foto boven: Op zaterdag 11 december namen Theo Koning, links en Jan van der Schans van de Seniorenraad Kralingen-Crooswijk plaats op een een duofiets (niet elektrisch ondersteund!) bij Hoppesteyn. Als het een triofiets was geweest was ook Gerard Harmse, eveneens van de Seniorenraad, te zien geweest. Die was namelijk meegekomen. Al met al kosten de 3 duofietsen ca. 30.000 euro. Een groot deel daarvan wordt betaald door de Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk (Bewonersinitiatief) en de rest werd/wordt opgebracht door fondsen. Als het volgens plan verloopt, zullen de duofietesen in maart a.s. beschikbaar zijn.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.