• Maarten Pieterse, voorzitter Belangenvereniging Oudedijk

We spreken Maarten Pieterse van Het Juweel, sinds 1985 gevestigd aan de Oudedijk. Een interview met de ondernemer én voorzitter van de Belangenvereniging Oudedijk.

Gaan we dansen?
Ja, eindelijk weer eens. We hebben er even op moeten wachten maar nu gaat het er toch echt van komen: de feestelijke heropening van de Oudedijk. We hebben een moeilijke tijd achter de rug en dan ook nog crisis, dus de hoogste tijd voor een knalpromotie om de Oudedijk weer ‘s goed in de spotlights te zetten. De Oudedijk wordt op 5 oktober omgetoverd tot een danspaleis. In de straat zullen er in 2 pagodetenten op verschillende locaties en op verschillende momenten kleine en grotere dansdemonstraties plaatsvinden. Het programma wordt vormgegeven met tijdgenoten van de Tango als Lindy Hop en Flamenco. De dansers worden begeleid door live muziek. Voor de horecaondernemers staan kleiner pagodetenten ter beschikking waar zij hapjes en drankjes kunnen aanbieden.

De Oudedijk is erg lang, hoe gaan jullie dit doen?
De Oudedijk is inderdaad lang en die lengte willen we dan ook benadrukken. Dat doen we door op diverse locaties pagodetenten te plaatsen. Met grote trossen rode en witte ballonnen willen we een denkbeeldige lijn maken die de lengte en kromming benadrukt.

Wanneer gaat dit allemaal gebeuren?
Het dansspektakel vindt plaats op zaterdag 5 oktober a.s. De opening wordt op 12.00 uur verricht door dagelijks bestuurder van de deelgemeente Jock Gezelschap in de grote pagodetent nabij het monument de ‘Steen van de miljoenen tranen’ op de hoek van de Willem Ruyslaan en Oudedijk.

Kun je al wat namen prijsgeven van de artiesten?
Natuurlijk. De Tango bijvoorbeeld wordt verzorgd door professionele dansdocenten van Quartito Azul. Ze worden begeleid door Nuevo Nocturna, met aan het conservatorium geschoolde muzikanten. De LindyHop is een heel aanstekelijk soort jive, die begeleid wordt door Daimond Four. En verder zullen onze horeca-exploitanten zich natuurlijk van hun beste kant laten zien.

Gaat het nu weer helemaal goed komen met de Oudedijk?
We hebben de zware tijd nog niet achter de rug. Het blijft voor iedereen keihard werken om er weer wat van te maken. We gaan er vanuit dat dit soort evenementen bijdraagt aan de aantrekkingskracht van de Oudedijk. We willen er daarom een jaarlijks terugkerend evenement van maken. kijk hier voor het programma van de heropening

(tekst: ‘f_fect’, Rotterdam, www.f-fect.nl)