Ouder worden in deze tijd moet duidelijker worden. Wij leven soms wel honderd jaar. Je blijft van karakter zoals je geboren bent. Wordt ook als je ouder wordt geen ander mens. Hou de regie in eigen hand, totdat het niet meer kan.

Zo kijk ik er tegenaan. Ik zag en merkte dit toen ik van de week een nacht in het ziekenhuis lag (niets ernstigs). Bij mij op de kamer lagen twee mannen, de een was in het Kralingse Bos gevallen met zijn scooter en de ander was een heer van 97 jaar die heel zijn leven had gevaren op de binnenvaart.

Zijn vrouw was twee weken geleden overleden. Dit is al ingrijpend en nu moest hij tekenen wat hij wilde met zijn leven, reanimatie of niet. Ik vind dat je dat op een andere manier moet vragen aan een patiënt en miste daar op de kamer een mens met gevoel om dat te doen.

Ik schrijf dit omdat ik vind dat in deze tijd veel mensen, oud en jong, dit gevoel niet hebben om de juiste toon te vinden. Gevoel hebben en van mensen houden.

Het leven kan mooi zijn, voor oud en jong.  Maar de informatie via de computer, zeker over geldzaken, wordt steeds ingewikkelder. Een heer bij mij op de bridgeclub vertelde dat de banken steeds weer wat anders verzinnen en hij het nog maar amper kan  bijhouden.

Wat heel belangrijk is voor een goed leven, is een goede woning. Ik ben heel blij met mijn moderne flat. Maar wat mij wel zorgen baart is dat er nog steeds geen goede afspraken zijn gemaakt zoals in het senioren appartementencomplex  Mazesteyn in De Esch,  waar geen leeftijdsgrens is en waar wel wat moeilijke mensen tussen ouderen mogen wonen. Met goede begeleiding is dat te doen. Maar als het niet gaat, moet er met elkaar over gepraat kunnen worden.

Met mijn vriendin Ella wezen eten op de Oudedijk in Kralingen bij TOKO, een nieuwe zaak naast de A.H. Wij hebben buiten gezeten op stoelen uit grootmoeders tijd maar ze hebben er geen limonade uit  grootmoeders tijd,  zoals een cassis of zo. Het was heel gezellig op het terras.

Toch nog een terugblik op de 60+ club van Wijkhuis Jaffa en Buurtvereniging Vredenoord, met o.a. veel uitstapjes met een bus.  Bij terugkomst was er altijd iets gezelligs, zoals het welkom door een drumband op de Vlietlaan.

drumband op de Vlietlaan

Ik besluit met een leuke spreuk van Loesje:

‘Heb je jaren gestudeerd, wordt het boerenverstand weer hip’

Ik vind dit een gouden tekst.

Groetjes,

Greet Wijs


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.