De nieuwbouw ‘Van Kralingen’, op de kop van de Lusthofstraat, herbergt een ondergrondse, openbare parkeergarage. Deze garage met ca. 220 plekken wordt eind augustus opgeleverd. Met deze garage wil de gemeente de parkeerdruk in de Lusthofstraat en omgeving verlichten.

door Coby Jansen

Iedereen kan van deze garage gebruik maken, zoals winkelende bezoekers waarvan het aantal zal toenemen als de nieuwe winkels in gebruik zijn, het personeel van de winkels, bewoners van ‘Van Kralingen’ die geen eigen parkeerplek bij hun woning hebben gekocht, en niet te vergeten bewoners uit de straten eromheen. Om parkeerders de garage binnen te lokken gaat de gemeente een lager tarief hanteren dan op straat: in de garage kost een uur ca. 1,18 euro en op straat is dat 1,67 euro.

Abonnement
Totdat de nieuwe garage open is geldt op straat het stop en shoptarief van 10 eurocent voor 30 minuten. Het volgende halfuur kost 83 cent. Voor abonnementen worden in de ondergrondse garage maximaal 80 parkeerplaatsen gereserveerd. Hiervoor komen bewoners van ‘Van Kralingen’ en bewoners van omliggende straten in aanmerking. Deze abonnementen gaan 26,38 euro per maand kosten. De huidige abonnementen voor de straten kosten 5,40 euro en dat blijft zo. Een groot verschil, maar de gemeente verwacht parkeerders die hun auto graag droog en beschermd onderbrengen en met een abonnement is een parkeerplek gegarandeerd.

Voor de volledigheid: op de eerste verdieping van het nieuwbouwcomplex liggen 140 parkeerplaatsen die volledig bedoeld zijn voor de eigenaren en huurders van de woningen daar. De gemeente heeft hiermee dus niets van doen.