Het nieuwe jaar brengt nieuwe parkeerprijzen met zich mee. Gemeente Rotterdam werkt toe naar een autovrij centrum en dit merken de Rotterdammers die parkeren in het centrum en de ring. In Rotterdam zijn steeds minder gratis parkeerplekken te vinden en de uren voor betaald parkeren zijn in veel wijken verlengd. Vanaf januari 2024 komt hierbij dat de prijzen voor het parkeren stijgen.

Nieuwe tarieven
In het centrum van de stad betaal je vanaf 1 januari 2024 0,43 cent meer per uur, parkeren in de centrumschil is 0,24 cent duurder geworden en in de buitenwijken komt er 0,16 cent bovenop. Het betaald parkeren wordt in de buitenwijken in fases doorgevoerd. Voor de meeste wijken geldt dat ze per 1 april 2024 het buitenwijktarief gaan betalen. Alleen aan de rand van de stad is gratis parkeren nog mogelijk.

Overal auto’s
Tijdens de corona periode veranderde al veel. Zo moesten bewoners uit de wijk Bloemhof flink wat geld neerleggen om hun auto te parkeren. De wijk ging van onbetaald naar betaald parkeren vanwege de grote hoeveelheid auto’s die, ook van buitenaf, de wijk gebruikten. In 2021 startte Bloemhofbewoner Chérie Lie Meyer een petitie om ervoor te zorgen dat de wijkbewoners een gratis parkeervergunning kregen. Vanaf 1 april van hetzelfde jaar werden bepaalde delen van de wijk Vreewijk betaald parkeren, waardoor de ‘gratis’ delen opeens vol kwamen te staan met auto’s.

Uitbreiding tijden
Kralingse Ria Spijkers kwam in actie toen de uren van het betaald parkeren, in november 2023, werden uitgebreid. Hoewel ze begrijpt wat de redenering is van de gemeente, zegt ze dat deze maatregel zorgt voor eenzaamheid onder bewoners die minder geld te besteden hebben. De parkeertarieven maken dat een bezoekje moeilijk te betalen zijn voor visite.
Ria: “Nu is het gewoon 14 uur betalen, 7 dagen in de week. Dat is wel een beetje heftig.”
Ria startte een petitie tegen het uitbreiden van de tijden van het betaald parkeren in Kralingen-Crooswijk, die te tekenen is tot 9 januari 2024.

Na meer dan 4300 handtekeningen te hebben verzameld, overhandigd ze deze op het stadhuis.

Parkeertijd kan worden afgenomen per eenheden van 10 minuten voor het Centrum of 15 minuten voor de Centrumring en de overige gebieden. Dit met uitzondering van de straten die gelegen zijn in een Stop & Shop-zone. In deze straten geldt een stop & shop-parkeertarief van € 0,20 voor het eerste half uur parkeren. Het begin en einde van de Stop & Shop-zone is met bebording aangegeven.

De tarieven voor straatparkeren die worden toegepast zijn:

  • a.€ 5,94 per uur;
  • b.€ 3,00 per uur;
  • c.€ 2,08 per uur;
  • d.€ 0,20 voor het eerste half uur bij een Stop & Shop-zone, hierna € 3,00 per uur;
  • e.€ 0,20 voor het eerste half uur bij een Stop & Shop-zone, hierna € 2,08 per uur;

Via: mediapartner OpenRotterdam


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.