Het voeren van de herten in het Kralingse Bos zou strafbaar moeten worden. En er moeten grote borden komen om mensen te waarschuwen dat voeren slecht is voor de herten. Dat vindt de Partij voor de Dieren in Rotterdam. De dieren zouden door het vele voedsel van voorbijgangers veel te dik worden en kunnen veel van het gegeven voer niet goed verteren.

Dat voeren van herten doen de meeste mensen met de beste bedoelingen, snapt PvdD-voorman Ruud van der Velden. “Maar ik denk dat ze zich er niet bewust van zijn dat het niet goed is voor de herten.”

Worsten
Zo wordt er brood gegeven aan de herten, maar dat is heel slecht voor ze. “Een hert heeft vier magen, dat brood wordt één klont in die maag. Herten eten voornamelijk graan, mais en je kunt wat worteltjes geven”, legt Van der Velden uit. “Maar je ziet de gekste dingen liggen, ook worsten.”

De herten in het kamp in Rotterdam lijken de afgelopen tijd zelfs wat coronakilo’s erbij te hebben. “Een mens kan minder frikandellen eten of wat bewegen, dan raak je je coronakilo’s kwijt”, zegt Van der Velden, “maar als dieren constant slecht voedsel krijgen, kunnen ze dat niet verwerken.”

Er staat wel bij het kamp dat het niet goed is voor de herten om ze te voeren, maar wat de PvdD-voorman betreft niet vaak en groot genoeg. Daarom wil hij grote waarschuwingsborden.

‘Troep op straat gooien is ook een boete’
En niet alleen borden, er moeten ook boetes worden uitgedeeld aan wie dan nog steeds eten aan de dieren geeft. “Je moet eerst bewustzijn bijbrengen”, vindt Van der Velden. “Mocht dat niet werken, kun je erover denken het strafbaar te stellen. De gemeente heeft een zorgplicht voor alle dieren binnen gemeentegrenzen. De dieren kunnen zelf niet spreken. Als je troep op straat gooit, kun je ook een boete krijgen, zo problematisch is het niet.”

Van der Velden denkt dat alleen borden al helpen. “Als mensen het weten, zullen ze het ook niet doen.”

Dat het leuk is om met kleine kinderen herten eten te geven, snapt Van der Velden. “Maar je kunt ook naar de herten kijken en tegen je kind zeggen dat het niet zo goed is om ze te voeren.”

Via: RTV Rijnmond


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.