Kan molen De Ster de pepernotenmix op tijd malen…en zeven?

Pepernoten-Piet en Paniek-Piet hebben gebeld met de molenaars Jan en Jeroen van snuif- en specerijenmolen De Ster aan de Kralingse Plas. Zij vertellen de twee Pieten, dat zij graag alle specerijen voor de pepernoten willen malen, maar dat zij dan wel wat hulp moeten krijgen van de Pieten.

Molenaar Jan doet een en ander uit de doeken. Eerst moeten we de specerijen volgens eeuwenoud (en geheim) recept afwegen. Dan worden die specerijen met de hand gemengd en als er voldoende wind is, kunnen we ze malen onder de grote kantstenen in de molen. Daarna moet het maalsel worden gezeefd. Dat gebeurd met de hand en is gewoon heel veel werk. ‘We komen echt handen tekort voor het zeven van de pepernotenkruiden’ zo stelt molenaar Jeroen.

Paniek-Piet maakt een vreugdedansje ‘hoera, hoera, alle problemen zijn opgelost’. Pepernoten-Piet kijkt echter heel bedenkelijk. Hij zegt ‘er is nog een tweede uitdaging, voor pepernoten heb je ook meel nodig’.

Wat nu?
Molenaar Jan heeft een idee. Waarom bellen we Rijsoord niet? Daar staat een prachtige korenmolen, De Kersenboom. Misschien kunnen zij ons helpen met het benodigde meel. Hij vult aan: “We willen Sinterklaas niet in de kou laten staan, dus we blijven zoeken naar een oplossing. Die pepernoten gaan er komen, al weten we nog niet precies hoe.” Zowel de Pepernoten-Piet als de beide molenaars hopen dat de pepernoten op tijd klaar zullen zijn, hoewel ze wel denken dat ze in “tijd-noot” gaan komen.

Stg. Molens aan de Kralingse Plas
Plaszoom 322,
3062 CL Rotterdam
www.snuifmolens.nl
www.facebook.com/snuifmolens