Op woensdagavond 8 april overleed, ‘aan ouderdom’, concertpianist Piet Veenstra, in zijn eigen huis, in Kralingen. Hij is 90 jaar geworden. Goede vriendin Marianne Klapwijk bracht in herinnering dat Piet ter gelegenheid van zijn 90e verjaardag op 28 augustus 2019 zijn laatste concert gaf, in Café Stobbe, tegenover zijn woning, twee keer anderhalf uur, onderbroken door een pauze.

Videoregistratie

De familie van Piet Veenstra laat weten dat de de uitvaart zal plaatsvinden op donderdag 16 april, vanaf 13.30 uur. Wegens COVID-19 mag daarbij maar een zeer beperkt aantal personen aanwezig zijn. Daarom zullen belangstellenden de videoregistratie van de uitvaart live kunnen volgen. Nader bericht daarover volgt.

Zie ook: desteronline.nl/piet-veenstra-60-jaar-concertpianist

In april 2012 werd in  De Ster een concert van Piet Veenstra aangekondigd, vergezeld van onderstaande biografie.

Het eerste officiële optreden van concertpianist Piet Veenstra (1929) vond plaats in het jaar 1955. In het Haagse Diligentia oogste zijn recital zo veel succes dat Piet, aanvankelijk een economie-student, besloot zijn verdere leven aan de 88 toetsen te wijden. Een besluit dat onder invloed stond van zijn leraren Willem Hielkema en Leon Fleisher en later artistiek bevestigd werd door zijn successen.

Piet was een laatbloeier. Hoewel hij al op zesjarige leeftijd piano studeerde en tijdens zijn Gymnasium-periode lessen volgde bij de bekende Johan Wolters, inspirerend middelpunt van het Rotterdams Pianokwartet, vertraagde de economische onzekere na-oorlogse periode een snelle muzikale ontwikkeling. Een voorlopige baan op een handelskantoor weerhield hem er niet van om fanatiek door te gaan met zijn pianostudie. In 1951 werd zijn inzet beloond met een geslaagd Staatsexamen Piano, waarna via succesvolle recitals die hij als dienstplichtig militair voor de Dienst Welzijnszorg verzorgde, het al eerder genoemde eerste officiële ‘burgeroptreden’ volgde. In het najaar van 1958 voltooide Piet zijn muzikale vorming in Zwitserland waar hij een interpretatie-cursus volgde bij de fameuze Amerikaanse pianist Rudolf Serkin. Regelmatig gaf Piet Veentstra recitals in binnen- en buitenland o.a. in Wenen en Parijs. In 2005 vierde hij zijn gouden jubileum, o.a. in de Rotterdamse Doelen, waar hij met succes de laatste 3 Schubert sonates vertolkte. Jaarlijks treedt hij op in de Rotterdamse Doelen, waar hij in de jaren ’96 en ’97 twee series van elk vier recitals verzorgde in het kader van de Schubert- en Brahms-  herdenkingen. Daarnaast gaf en geeft Piet privé-lessen en was hij vele jaren als docent verbonden aan de Rotterdamse Muziek en Dansschool. Een bezig man, steeds bezig met muziek. In 2007 gaf hij nog een succesvol recital ten bate van de Dirk Kuyt Foundation en het jaar daarop luisterde hij het 100-jarig bestaan van Feyenoord op – wederom in De Doelen – met een Beethoven-programma. In het Algemeen Dagblad van 1959 schreef men al over hem: “Hij is van het hout waaruit men echte pianisten snijdt”.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.