• PvdA-voorman Kralingen-Crooswijk verlaat de politiek

De Partij van de Arbeid heeft in Rotterdam een ondermaatse raadsperiode achter de rug. De sociaaldemocraten focusten bij de verkiezingen te veel op ‘herkenbaarheid bij de achterban’, en dat is de kwaliteit van de fractie niet ten goede gekomen. Die spijkerharde conclusie trekt Evert Polak, die na acht jaar als fractievoorzitter van de PvdA in Kralingen- Crooswijk zijn vertrek uit de politiek aankondigt. “We hebben een derde van de gemeenteraad in handen. Dan hoop je toch op betere resultaten.”

door Martijn Klerks

Voor de komende raadsverkiezingen, in maart van het volgend jaar, ziet Polak voor zichzelf slechts een marginale rol weggelegd. “Ik zal het verkiezingsprogramma voor Kralingen- Crooswijk mee opstellen, maar mijn kansen om gebiedsbestuurder te worden zijn uitermate klein. En om dan maar weer in de gebiedscommissie plaats te nemen, dat zie ik ook niet zo zitten.”

En de stap naar de Coolsingel?
“Ook daar moet ik realistisch zijn: ik mag geen hoge plek op die lijst verwachten. De partij wil liefst een zo divers mogelijke lijst, waar de Rotterdammers zich allemaal in kunnen herkennen.”

Dat zit in het DNA van de partij.
“Klopt, maar ik ben het er niet mee eens. Ik denk bijvoorbeeld dat de raadsfractie die er nu zit minder heeft waargemaakt dan je vooraf zou mogen verwachten op basis van het aantal zetels. We hadden een derde van de raad in handen! Het zou goed zijn als de partij leert van de bende in Feijenoord, en wat meer afstapt van het idee dat politici vooral herkenbaar moeten zijn.”

U bent niet herkenbaar?
“Ik ben man, blank, hoog opgeleid, dat past in Rotterdam niet in het PvdAplaatje. En daarbij ben ik niet de ultieme zeepkistpoliticus. Natuurlijk moet je een goede afspiegeling van de stad in je fractie hebben, maar vier jaar geleden stond dat ideaal het selecteren op kwaliteit in de weg. De fractie is niet zo goed als ze had kunnen zijn, en ik voorzie voor 2014 geen andere strategie.”

Voor de gebiedsbesturen voelt u ook niets.
“Nee, want ik maak in die constructie weinig kans op een verantwoordelijke positie. De persoon met de meeste stemmen wordt gebiedsvoorzitter, dat zal nooit iemand van de PvdA zijn, omdat onze lijsttrekker nooit enorm veel stemmen krijgt. Dan moet je eerder denken aan de voormannen van andere grote partijen, zoals Leefbaar Rotterdam of de VVD.”

Vindt u het een goed idee, die gebiedsbesturen?
“Mijn angstbeeld is dat het de kloof tussen politiek en burgers vergroot. De gebiedscommissies krijgen geen bevoegdheden en geen budgetrecht, maar tijdens de campagne zullen er wel verwachtingen gecreëerd worden. En vervolgens moeten de mensen die gekozen worden hun beloften gaan waarmaken in een bestuursorgaan zonder veel invloed. De hardste schreeuwers zullen op de Coolsingel wat geld los kunnen peuteren voor hun projecten, maar voor een project als Crooswijk zal geen budget meer zijn, simpelweg omdat het stadsbestuur alle aandacht aan Zuid geeft. Voor hen bestaat onze deelgemeente sowieso alleen maar uit Kralingen. Ik kan me voorstellen dat een aantal goede bestuurders er om die reden mee stopt. Dat zou heel jammer zijn.”