Ter gelegenheid van haar tienjarig bestaan organiseert stichting Muzikc dit jaar jubileumconcerten in cultureel centrum Pro Rege, Oudedijk 113 te Rotterdam-Kralingen.

Op 16 februari  verzorgde Eric Vloeimans en Holland Baroque al een geweldig concert voor een volledig uitverkochte zaal.

Voor zaterdagmiddag 17 maart stonden geprogrammeerd Daniel Wayenberg en Martin Oei. De 88-jarige Wayenberg en de 22-jarige Oei vormen al weer 5 jaar een pianoduo en trekken inmiddels volle zalen.

Programma
De oude meester en de jonge gezel  speelden zowel solo als quatre-mains. Op het programma getiteld ‘Rachmaninov in de polder’ stonden Ramaninovs compositie ‘Six Morceaux’ voor quatre-mains en composities van Brahms, Chopin, Ravel en Liszt.

Komende concerten
Vooralsnog (het worden ongetwijfeld meer) heeft Muzikc de volgende concerten geprogrammeerd: 21 april: Juliette Hurel met Bach – 25 mei: Erasmus Trio: Mei Herdenkingsmaand – 22 september: Daniel Kwartet: 1e concert van serie ‘4 Beethoven!’ –  alle 18 strijkwartetten – 3 november: Daniel Kwartet met 2e concert serie ‘4 Beethoven!’ –  9 februari 2019:  Daniel Kwartet met 3e concert serie ‘4 Beethoven!’ Voor meer informatie (ook reserveren van plaatsen), zie: www.muzikc.nl.

Reserveren 
De kaarten zijn te reserveren via kaarten@muzikc.nl en te koop bij Boekhandel Amesz, Voorschoterlaan 145; La Mer/Berlioz, Kortekade 14 en Van der Heijde Bladmuziek en cd’s, Coolsingel 119 (Donner).

Pro Rege 17 maart
Terwijl Martin Oei solo speelde wachtte Daniel Wayenberg zijn beurt af op het bankje in de hal van Pro Rege. De Sterfotograaf nam naast hem plaats, stelde zich voor en kreeg meteen de geruststellende mededeling dat hij met de meesterpianist de zaal ik kon, zo gauw als Martin Oei was uitgespeeld. Voordat het zover was vertelde Wayenberg dat hij bij een bezoek aan Noorwegen de zon had zien ondergaan en meteen daarna weer had zien opgaan. Dat moet voorbij de poolcirkel zijn geweest. Een bezoek aan Stonehenge in Engeland bleef hem bij. Van dat monument was een magische werking uitgegaan die hij nog steeds voelde. ‘Ik ben een muzikant. Als ik niet meer speel, ben ik geen muzikant meer, misschien nog wel een fotograaf’, aldus Daniel Wayenberg.

Martin Oei speelt niet alleen met Daniel Wayenberg maar ook met orkesten en ensembles, zoals het Oost-Gelders Symfonie Orkest en het Nijmeegs Blazersensemble. Met dat muzikale gezelschap zal hij in juni Poulenc spelen in Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen. Op 24 maart, aanstaande zaterdag zal hij weer samen met Daniel Wayenberg optreden, in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Speelt hij alleen klassieke muziek? Nee, ook de ‘Rhapsody in Blue’ van Gershwin heeft hij gespeeld en de hedendaagse compositie ‘Dome’ van de Nederlandse componist Theo Loevendie.  Op 9-jarige leeftijd begon Martin Oei met pianospelen.

Voordat Wayenberg na de pauze de etudes van Lszt gaat spelen spreekt hij het (talrijke) publiek toe. Liszt spelen is niet gemakkelijk, Liszt was zelf een geweldig pianist maar ‘technische problemen moet ik oplossen’. Zo te horen loste hij die op, te oordelen naar het enthousiasme van de toehoorders. De toegift, ‘Jeux d’enfants’ van Bizet, samen met Martin Oei, was een spetterend einde van dit schitterende concert.

Speellijst

Brahms, Johannes Hongaarse dansen WoO 1 (duo)

  1. Allegro molto g mineur
  2. Allegro assai d mineur
  3. Allegretto F majeur
  4. Poco sostenuto f mineur
  5. Allegro fis mineur

Chopin, Frédéric  Ballade No. 1 in G minor, Op. 23 (Oei)

Ravel, Maurice Ma Mère l’ Oye (duo)

  1. Pavane de la Belle au bois dormant (Pavane van Doornroosje)
  2. Petit Poucet (Klein Duimpje)
  3. Laideronnette, Impératrice des pagodes (Laideronnette -lelijke heks-, Keizerin van de pagoden)
  4. Les entretiens de la Belle et de la Bête (Gesprek tussen de Schone en het Beest)
  5. Le jardin féerique (De toverachtige tuin)

Pauze

Liszt, Franz (1811 – 1886)
Etudes d’execution transcendentes (Wayenberg)
Ricordanza
Chasse-Neige

Rachmaninov, Sergej

Six morceaux (duo)

Barcarolle: Moderato in g kl.t.
Scherzo: Allegro in D gr.t.
Thème russe: Andantino cantabile in B kl.t.
Valse: Tempo di Valse in A gr.t.
Romance: Andante con anima in c kl.t.
Glory (Slava): Allegro moderato in C gr.t.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.