Op zondag 25 november om 15.00 uur wordt het boek ROTTERDAM, de allereerste kleurenfoto’s 1937-1945 officieel gepresenteerd in Boekhandel Snoek (Meent 126).

Ronald Grootveld, hoofd Archieven en Collecties van het Stadsarchief Rotterdam, overhandigt het eerste exemplaar officieel aan de kleinzoon van een van de amateurfotografen: Richard Boske

Na circa tachtig jaar is eindelijk het oude Rotterdam zichtbaar zoals het écht was: realistisch in kleur. We kennen de indrukwekkende beelden van de vooroorlogse stad en de verwoestende effecten van het Duitse bombardement voornamelijk in zwart-wit foto’s. Het Stadsarchief Rotterdam vond 300 bijzondere kleurendia’s die een ander licht doen schijnen op het verleden. In deze nieuwe uitgave van Diafragma is een selectie samengebracht van uitzonderlijke kwaliteit. De allereerste kleurendia’s geven kleur en daarmee nieuwe betekenis aan Rotterdam, toen en nu.

Foto: ROTTERDAM, de allereerste kleurenfoto’s 1937-1945

Uit de periode 1937-1945 zijn in Nederland maar weinig kleuropnamen bekend. De enkele bewaarde dia’s zijn vaak verkleurd of beschimmeld. Erfgenamen van amateurfotografen en archieven hadden nauwelijks belangstelling voor veelkleurige dia’s. Zo bleef de herinnering aan (voor)oorlogs Rotterdam lange tijd alleen zichtbaar in zwart-wit. Totdat enkele jaren geleden het Stadsarchief Rotterdam de waarde inzag van teruggevonden kleurendia’s, deze met digitale technieken restaureerde en een bijzondere digitale collectie aanlegde van de vooroorlogse en de verwoeste stad. Het werd een rijke en gevarieerde verzameling van maar liefst driehonderd dia’s gemaakt door Rotterdamse amateurfotografen.

Cultuurhistorische waarde

We zien het alledaagse leven, een schijnbaar willekeurige blik op straat of gracht, in de koele kleuren van ijzig winterweer of juist in de warme tinten van een zwoele zomer. Indrukwekkend zijn de foto’s van de brandende stad en de smeulende puinhopen na het bombardement, deels gemaakt door de persoonlijke fotograaf van Adolf Hitler.

Voor Rotterdam, de allereerste kleurenfoto’s, 1937-1945 is een ruime en diverse keuze gemaakt uit dit onbekende fotomateriaal van Richard Boske, Hendrik Sutterland, Jan Willemstijn, Jaap Tieman en Gerrit Jan Derks. Aangevuld met de oudst bekende kleurendiacollecties van Alphons Hustinx, Van Dam en Hugo Jaeger is deze selectie van uitmuntende documentaire en cultuurhistorische waarde.

Boekhandel Snoek
Meent 126
3011 JS Rotterdam
010 – 413 96 66

www.facebook.com/boekhandel.snoek
info@boekhandelsnoek.nl
www.boekhandelsnoek.nl


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.