“De bibliotheek begint achter de wand”, zegt bibliothecaresse Lara Vervoort. De ruimte is multifunctioneel. De uitschuifbare wand scheidt het deel waar aan tafels gezeten kan worden van de eigenlijke bibliotheek met de boekenrekken en wanden. In het nieuwe schoolgebouw van ‘Melanchthon Kralingen’ (mavo+ en vmbo) op het Vredenoordplein nr. 60 is zó de buurtfunctie gevestigd die was beloofd. Op 18 oktober jl. werd het gebouw op het Vredenoordplein officieel én besloten in gebruik genomen. Zie: desteronline.nl/nieuwe-gebouw-melanchthon-kralingen-officieel-geopend

De vestiging van de Bibliotheek Rotterdam in Kralingen is een zgn. ‘Servicepunt’ en uitvloeisel van het ‘aanwezigheidsbeleid’ van de Bibliotheek Rotterdam. Die keerde op haar schreden terug na de sluiting van veel filialen in de stad (ook die in Kralingen, op de hoek van de Goudse Rijweg en Boezemweg). Ook Crooswijk wordt bediend; voor Huis van de Wijk De Nieuwe Branding, aan de Isaäc Hubertstraat 153, houdt vanaf begin 2019 elke donderdagmiddag de ‘boektruck’ (voorlopige werktitel) halt. Vooralsnog is er geld voor 3 jaar.

Pakjespaniek

In De Nieuwe Branding vinden de ‘activiteiten’ van de bibliotheek plaats. Elke woensdagmiddag wordt voorgelezen, vanaf 14.00 uur. Tijdens het ‘Taalcafé’ kan elke vrijdagochtend vanaf 10.30 uur, met begeleiding van een vrijwilliger, informeel worden geconverseerd, om de Nederlandse taal (beter) machtig te worden. De ‘slimme baby’ bijeenkomsten zullen maandelijks plaatsvinden. Nadere informatie daarover volgt. Op woensdag 5 december kunnen de kleintjes vanaf 3 jr. naar de gratis voorstelling ‘Pakjespaniek’. Aanvang: 13.30 uur. Vol=vol! De gratis ‘schrijfworkshop voor jong en oud’ begon op woensdag 14 november en gaat door op 21 en 28 november, 12 en 19 december. Aanvang steeds om 14.00 uur.

Bibliothecaresse Lara Vervoort

Jeugd en jongeren

Het ‘Servicepunt Kralingen’ van de bibliotheek aan het Vredenoordplein heeft een uitleenfunctie, met actuele boeken en is vooral gericht op jeugd en jongeren. Alle boeken kunnen worden gereserveerd. De Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat (meer dan een half miljoen titels!) zorgt er dan voor dat het boek ter plekke komt. Voor de kleintjes van 0 tot 2 jaar is er bij inschrijving een piepklein, oranje koffertje met daarin, zowaar, een prentenboekje en een boekje van zeer zachte stof. ‘Dat kan je in je mond stoppen’.

Ontmoeting

De bibliotheek aan het Vredenoordplein nr. 60 is ook bedoeld als ‘plek voor ontmoeting’ en je kunt er rustig een krant of tijdschrift lezen of muziek luisteren. Kinderen maken daar hun huiswerk.


3 maanden gratis

Bij inschrijving vóór 1 december kan de nieuwe bibliotheek 3 maanden gratis uit worden geprobeerd! Het Servicepunt Kralingen van de Bibliotheek Rotterdam aan het Vredenoordplein nr. 60 in Rotterdam-Kralingen is geopend van maandag t/m vrijdag, van 13.00 tot 17.00 uur. (gesloten tijdens schoolvakanties) Informatie over abonnementen, tarieven en voorwaarden: bibliotheek.rotterdam.nl.

Milieuvriendelijk

Bibliothecaresse Lara: “het gaat er niet zozeer om goed te leren lezen als wel om er plezier in te krijgen!” Ze denkt daarbij vooral aan de kinderen. Daaraan lijkt zij alles te willen doen. De best wel uitgebreide collectie biedt veel keus, voor elke leeftijdscategorie. Lid van de bibliotheek worden vindt ze ‘milieuvriendelijk’. Zó hadden we het nog niet bekeken.

Melanchthon

Het is de bedoeling dat leerlingen van Melanchthon Kralingen t.z.t. worden ingeschakeld in de nieuwe bibliotheek. Een mooie leerervaring!

Het project van servicepunt en ‘boektruck’, in Kralingen en Crooswijk, komt tot stand in samenwerking met Gemeente Rotterdam, Melanchthon Kralingen, De Nieuwe Branding en DOCK (welzijnsorganisatie). Zie ook: bibliotheek.rotterdam.nl


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.