Ria de Koning was 20 toen ze haar eerste MS aanval kreeg. “Ik kon helemaal niks meer” Op dat moment was ze werkzaam in een groot café, op de hoek van de Jonker Fransstraat en de Goudsesingel, de City Corner. In 1988, ze was inmiddels 28 jaar, durfde ze wel weer wat te doen en ze meldde zich aan als vrijwilliger bij de (toen startende) Montessori Peutergroep Kralingen (MPK), toen nog gevestigd aan de Vredehofweg in Kralingen. Ze wilde met kleine kinderen werken en ging juf Engelien de Bruin assisteren.

Nu is ‘juf Ria’ 58 jaar en ze vindt het mooi geweest, na 30 (!) jaar vrijwilligerswerk met peuters en kleuters. De MPK maakt sinds 2008 deel uit van de Stichting Kinderopvang Kralingen (www.stichtingkinderopvangkralingen.nl). Juf Daniëlle Spruit van de MPK, thans gevestigd aan de Honingerdijk, op het terrein van Speeltuin Kralingen, tipte De Ster. Op donderdag 8 november zou Juf Ria voor ’t laatst aan het werk zijn met de ‘Regenbooggroep’ (2 tot 4 jr.) .

Afleiding

Werken met MS? Juf Ria: “Medicijnen waren er toen nog niet. Ik kreeg weliswaar aanvallen maar het lichaam kan heel veel aan en fysiotherapie hielp ook. Ik ben altijd blijven werken, want die afleiding is goed”.

Heel veel van ‘haar’ kinderen zijn nu grote mensen, dus toen ze laatst vroeg ‘hoe is het met Tess?’ kreeg ze te horen ‘die studeert nu microbiologie’.  Ze heeft bemerkt dat men zich niet veel herinnerd van toen men nog peuter en kleuter was. Juf Ria verlaat zich op de schoolfoto’s die in de loop der jaren zijn gemaakt. Maar of ze zich alle kinderen herinnerd? Het moeten er in totaal zo’n 750 zijn.

Meer foto’s hier

Meer foto’s hier

Montessori-gevoel

Juf Ria deed haar kennis op in de praktijk en ze volgde intern cursussen. ‘Jij brengt zo goed het Montessori-gevoel over’, kreeg ze te horen. Is dat een compliment of niet? Ze kreeg een zoon die ze uiteraard naar de Montessorischool stuurde.

Valt ze in een gat? Welnee, Ria de Koning gaat zich nu verdiepen in de digitale wereld, met smartphone en tablet. Ze is van plan cursussen te gaan volgen. “Wel zal ik af en toe op visite bij de MPK komen”, zegt ze.

Meer foto’s hier


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.