Kleinschalige kinderopvang ‘Go Femmie’ bedreigd met sluiting

Donderdag 1 november om een uur of elf zitten de kinderen van ‘Go Femmie’ (www.gastouderfemmie.nl)  aan de maaltijd. Vooraan, links, Sjors (3 jr.), aan dezelfde kant van de tafel Hannah (1 jr.) en tegenover hen Zizou (3 jr.) en Loua (11 maanden). Loua zit op schoot van Femke Bertram, gastouder van de kleinschalige kinderopvang aan huis ‘Go Femmie’ in Rotterdam-Kralingen. In de grote en gezellige woonkamer veel speelgoed en een glijbaan. Niets wijst erop dat zich donkere wolken boven de Kralingse kinderopvang hebben samengetrokken.

Per 1 januari 2019 moet Femke haar huurwoning in de Adamshofstraat hebben verlaten. De huidige eigenaar kwam erachter dat voor het gastouderschap niets zwart op wit stond. Toen Femke zo’n 10 jaar geleden de kinderopvang startte, deed ze dat met toestemming van de vorige eigenaar. De zaak kwam voor de rechter met als uiteindelijk resultaat de ‘uithuiszetting’, op zeer korte termijn. Femke woont daar al 20 jaar.

Wie helpt?

Waar moet Femke naartoe? Met haar 4 eigen kinderen en de 7 kinderen die door haar worden opgevangen? Na de uitspraak van de rechter is ze koortsachtig op zoek naar een vervangende ruimte, liefst in de buurt, waar zo óók kan wonen. Tot dusver zonder tastbaar resultaat. Wie helpt, heeft een idee?

‘Go Femmie’ is een kinderopvang waar de ouders van de kinderen nogal tevreden over zijn. Zie hun commentaren gevoegd bij de aanbevelingsbrief van Indra Bhattoe, onderaan.

Doordat ze ziet waar haar eigen opgroeiende kinderen tegenaan lopen, heeft Femke onlangs de stichting ‘Gedijen aan de Maas’ (www.gedijenaandemaas.com) in het leven geroepen. Een veelomvattend project voor jongeren tot 18 jaar.

Kruidenthee

De kinderen eten met smaak van de Marokkaanse pannekoekjes met stroop, tomaatjes, de salade, het appeltje en een boterham met kaas. Femke schenkt de bekertjes vol met kruidenthee, ‘voor de goede stoelgang’. Daarna gaan ze naar bed tot plm. 13.00 uur, voor het ‘middagdutje’.

In ‘Go Femmie’ wordt 3 keer per dag gegeten. ’s Middag is er soep met crackers. ‘Daarna naar buiten, naar bijvoorbeeld het Kralingse Bos (nu voor de kastanjes) of Trompenburg (Tuinen & Arboretum)’. ’s Middags om 17.00 uur wordt er warm gegeten, bijvoorbeeld gevulde pasta. Femke bereidt alles zelf en de kinderen helpen mee. Tussen 17.30 en 18.00 uur worden de kinderen opgehaald door hun ouders/verzorgers. Die kunnen een maaltijd mee naar huis krijgen. De opbrengst is voor de stichting Gedijen aan de Maas.

Gedijen aan de Maas

Femke Bertram zit in grote moeilijkheden maar desalniettemin kijkt ze vooruit. Met ‘Gedijen aan de Maas’ wil ze jongeren gaan coachen maar de kinderopvang moet blijven bestaan. Dat ze daarbij anderen nodig heeft staat buiten kijf. Femke heeft vastgesteld dat veel opgroeiende kinderen na de basisschool in een diep gat vallen. ‘Jongeren zitten alleen achter hun smartphone’. Ze zag het gebeuren met haar eigen kinderen. Daar wil ze wat aan doen. Ook wil ze voorkomen dat kinderen die behept zijn met, bijvoorbeeld, autisme of ADHD, met dat stempel door het leven moeten. ‘Ik wil heel breed naar een oplossing zoeken’, zegt Femke.

Sinterklaas

Wie komt met een, desnoods tijdelijke, oplossing voor Femke Bertram? De kinderopvang lijkt te waardevol om zomaar te eindigen. Aan tafel is de sfeer ontspannen. Femke zit nog te lachen maar de nood is hoog! Voorlopig gaat alles nog zijn gewone gang in ‘Go Femmie’. Op woensdag 21 november komt Sinterklaas op bezoek, met zijn pieten.

Voor het laatste nieuws is Femke Betram / Go Femmie ook te vinden op Facebook en Instagram.

#gofemmie – #femkebertram – #gedijenaandemaas


Rotterdam, 1 november 2018

Noodkreet!

Beste,

Ik stuur jullie een bericht namens de ouders van kinderen die worden opgevangen door gastouderbureau Femmie, een professioneel bureau dat al 9 jaar werkt onder de bevlogen leiding van Femke Bertram en per direct op zoek is naar een nieuwe woon – werkomgeving.

Huuropzegging

Femke Bertram vangt sinds 2009 kinderen op in haar woonhuis, aan de Adamshofstraat 82 in Kralingen. Op 31 december 2017 heeft de verhuurder haar de huur opgezegd, zij zou zonder toestemming van de verhuurder het woonhuis commercieel exploiteren. Daar valt heel veel tegenin te brengen, het afgelopen half jaar heeft Femke zich dan ook ingezet de opzegging ongedaan te krijgen maar helaas zonder resultaat.

Wie is Femke Bertram?

Femke is een unieke gastouder, zoals uit de in deze brief toegevoegde ervaringen van diverse ouders blijkt. Zij is bovendien een verbinder in de wijk, actief en betrokken met haar omgeving en de mensen die er wonen.

Voorbeeld is de Buuvpraktijk, een initiatief dat zij heeft opgezet met Astrid Aarsen, ontstaan vanuit de behoefte op informele, cultuurminnende en interactieve wijze hun directe omgeving groener, socialer (dus veiliger) en mooier te maken. Dat doen zij met heel concrete projecten die resultaat opleveren, zoals de  ‘Crate dates in het Lusthofkwartier’, banken met groenvoorziening die als een ‘huiskamer’ in de straat een ontmoetingsplek vormen. Op haar website www.gastouderfemmie.nl is meer te lezen over haar werk, visie en positieve reacties van ouders en buurtbewoners, maar ook wijkagent en voorzitter van de gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk.

Bijzondere kinderopvang die een goede behuizing verdient!

Zowel Femke als wij, de ouders van de kinderen die zij opvangt, zijn nu op zoek naar een vervangende woon- en werkruimte voor haar in Kralingen. Femke moet aan het werk kunnen blijven, voor onze wijk en bovenal voor de kinderen! We kunnen en willen ons geen andere opvang voorstellen.

Wij zoeken een “thuishuis”, een woonruimte voor Femke en haar 4 eigen kinderen, gecombineerd met een opvangruimte voor de 7 gastkinderen die doordeweeks met veel aandacht, liefde en individuele zorg worden begeleid en opgevoed.

Uiterlijk 1 januari 2019 moet een nieuwe woon-werkplek gevonden zijn!

Helpt u ons? Wij zouden het geweldig vinden wanneer u aandacht kunt besteden aan deze penibele situatie. U kunt ons bereiken via telefoon of email:

Namens de gastouders Indra Bhattoe, 06 – 20373546 / ibhattoe@gmail.com

of direct contact met Femke Bertram: 06 – 15861499 / fmbertram@hotmail.com

Met hartegroet,

Indra Bhattoe

Hieronder kunt u ervaringen van de ouders lezen:

Nikkie Theuns:

Twee dagen in de week gaat Hannah, onze dochter, naar Femke. Een gouden greep. We zochten vrij plotseling opvang, Femke toonde zich direct flexibel. Vanaf dag één, ze was 8 maanden oud, is het op die dagen feest. Femke is een geweldige passievolle gastouder. Ze biedt een tweede thuis. De opvang is een verlengde van haar eigen gezin met vier kinderen (waarvan er altijd wel eentje wil oppassen). Ze heeft aandacht voor elk kind, ziet feilloos hoe een kind in elkaar zit en wat hij/zij nodig heeft. De ruimte heeft ze tot een kinderparadijs omgetoverd en ze neemt de kinderen zo mogelijk elke dag mee de natuur in. Femke kookt elke dag vers voor en met de kinderen en laat hen allerlei verschillende producten proeven. Hannah is overdag op alle mogelijke manieren aan het spelen en aan het ontdekken. Ik geloof dat dit de beste basis is die we Hannah kunnen bieden. Alsof ik haar bij een familielid breng, dat is toch het allerbeste wat je je kunt wensen als ouder? We kunnen en willen ons geen andere opvang voor Hannah voorstellen.

Sonja da Graca:

Voor ons is het van groot belang dat onze gastouder, Femke Bertram, met spoed een geschikt pand heeft waar zij haar opvangkinderen kan huisvesten. Ik zal dit nader toelichten: Onze zoon Sjors, drie jaar oud, wordt al door Femke opgevangen sinds hij drie maanden oud is. Ik merk aan hem dat hij het daar ontzettend naar zijn zin heeft. Hij is altijd blij als hij erheen mag en soms kost het moeite om hem weer mee naar huis te krijgen.

In het geval Femke geen geschikt pand vindt, zullen wij als vraagouder ook met spoed op zoek moeten gaan naar een andere gastouder. Dit lijkt ons echter niet wenselijk, nu Sjors inmiddels zo gewend is aan haar manier van opvangen en bij Femke inmiddels ook zijn vriendjes en vriendinnetjes heeft. Van ons uit dan ook het dringende verzoek om Femke te helpen bij het vinden van een geschikt pand! 

Bernice en Tjebbe Dekkers:

Nadat onze dochter maar moeilijk kon wennen op het kinderdagverblijf, zijn we op zoek gegaan naar een gastouder. Het eerste gesprek met Femke voelde direct goed, waar de warme band die ze met haar gastkinderen heeft gelijk duidelijk was.
Inmiddels gaat onze dochter al bijna twee jaar naar “Femmie”, een plek waar elk kind zichzelf kan zijn. Voor onze dochter betekent dit samen nagellakken, boekjes lezen en het zebra paard verzorgen, terwijl haar broertje die inmiddels ook gaat hier met enthousiaste aanmoediging van Femke, net zo vrolijk klimt en klautert als dat hij thuis doet.
Voor ons betekent de gastouderopvang bij Femke dat we met een gerust hart naar ons werk kunnen, wetende dat onze kinderen hier op een liefdevolle manier worden opgevangen en niets tekort komen.
We hopen daarom dat Femke heel snel een nieuw huis vindt waar zij en haar kinderen, en ook af en toe die van ons, terecht kunnen.

Indra Bhattoe:

Wij zijn superblij met de opvang bij Femke. Het voelt vertrouwd en Femke is een warm mens. Zizou, ons eerste kind, gaat al 2 jaar drie dagen naar Femke toe, zusje Loua vergezelt hem sinds een half jaar, beide gaan met ontzettend veel plezier naar Femke toe! De sfeer is huiselijk, er wordt heerlijk warm en biologisch gekookt en gegeten. Het huis doet me denken aan Pipi Langkous, het ademt creativiteit uit: midden in de woonkamer een glijbaan en waslijnen met prenten en tekeningen van de kindjes.

Femke heeft ook echt oog voor en een feilloos inzicht in wat je kind nodig heeft. Dat geeft vertrouwen en nieuwe praktische inzichten in onze eigen opvoeding.

Kortom, wij zijn blij dat Zizou en Loua hier mogen groeien en bloeien in een warm thuis! Onvervangbaar!!

Wytske Zijlstra:

Onze zoon Max is 13 maanden oud en gaat sinds een maand naar Femke toe. We zijn heel blij een dergelijk bevlogen en ervaren gastouder te hebben gevonden.  

Voorheen zat Max op een kinderdagverblijf. We vonden dat daar onvoldoende warmte en persoonlijke aandacht was voor Max, ook vinden wij het belangrijk dat onze zoon frequent buiten is. Bij Femke krijgt Max wat we graag zien. Na een week was al duidelijk zichtbaar dat Max zich veilig en op zijn gemak voelt bij haar. Femke is een warm, lief, zorgzaam, nuchter, bevlogen, flexibel en creatief persoon. Bovendien is zij een zeer ervaren moeder en is het fijn om te zien dat ze geniet van al die kleintjes om zich heen. Aan het eind van de dag halen wij Max op en zien wij een moe maar voldaan en tevreden ventje terug.

Wij zijn ontzettend blij dat we de overstap hebben gemaakt van kinderdagverblijf naar Femke. En dit moet zo blijven !


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.