‘Prikspijt’ is met 82,2 procent van de stemmen gekozen tot Het Woord van het Jaar 2021.

“Het huidige gevoel van chaos en onbehagen heeft alles te maken met de overgang naar een nieuw tijdperk.” Aan het woord is hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans. Volgens hem leven we niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk. Een cruciaal kantelmoment in de geschiedenis van de mensheid. Dat geeft ons de vrijheid onze samenleving opnieuw uit te vinden en laadt tegelijk een loodzware verantwoordelijkheid op onze schouders. Hoe gaan we daarmee om? “Koppel een hoog doel aan iets heel praktisch. Anders is het niet te doen.”

In de volgende alinea citeert Rotmans:  … “It was the best of times, it was the worst of times, it was the age of wisdom, it was the age of foolishness, it was the epoch of belief, it was the epoch of incredulity, it was the season of Light, it was the season of Darkness, it was the spring of hope, it was the winter of despair, we had everything before us, we had nothing before us, we were all going direct to Heaven, we were all going direct the other way.”

Ik vertaal: Het was de beste aller tijden, het was de beroerdste aller tijden. Het was de periode van wijsheid, het was de periode van dwaasheid. Het was de epoche van geloof, het was de epoche van ongeloof. Het was het seizoen van het Licht, het was het seizoen van Duisternis. Het was de lente van hoop, het was de winter van wanhoop. We hadden alles voor ons, we hadden niets voor ons. We gingen allemaal regelrecht naar de Hemel, we gingen allemaal de andere kant uit.

Het citaat bestaat uit de beroemde openingswoorden van ‘A tale of two cities’ van Charles Dickens (Het verhaal over Londen waar alles goed is en Parijs waar de terreur van de Franse Revolutie ieder fatsoenlijk mens onder de guillotine brengt).

Tekst loopt door onder de afbeelding

Maar ze hadden ook uit de pen van hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid Jan Rotmans kunnen komen. ‘De chaos en onzekerheid van de huidige tijd zijn de symptomen van grote kantelingen die onze wereld voorgoed zullen veranderen. De coronacrisis, klimaatcrisis en biodiversiteitscrisis hebben ons als mensheid keihard met de neus op de feiten gedrukt; onze huidige manier van samenleven en de manier waarop we onze systemen hebben ingericht zijn niet robuust genoeg om de komende crises het hoofd te bieden.’ (bron van het voorgaande: maatschapwij.nu/videoportret/jan-rotmans)

Het Woord van het Jaar 2021 zal een unieke plaats krijgen in de geschiedenis  van Het Woord van het Jaar in Nederland. Nog voordat het goed en wel bekend gemaakt was, begon al de discussie over de vraag wat het betekent: ‘spijt’ van de niet gevaxineerde, op zijn sterfbed door corona of  ‘spijt’ van de gezonde wel gevaxineerde die nu moet constateren dat hij alleen nog erger risico loopt om ziek te worden omdat die vaccinatie-tsunami een orkaan aan nieuwe virusvarianten zal doen ontstaan.

Hugo Verbrugh


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.