De PvdA in Capelle aan den IJssel wil geen afgesloten woonwijk aan de ’s-Gravenweg. Volgens de partij is zo’n vorm van beveiligd wonen slecht voor de stad, en past het niet in het beeld van ‘samen wonen en -leven’ zoals de gemeenteraad dat onlangs heeft vastgesteld.

In de plannen voor Ringvaartstaete is sprake van een wijkje met twaalf villa’s, vlakbij de grens met Nieuwerkerk aan den IJssel. Net zoals in de ‘gated communities’ in de Verenigde Staten komen de huizen niet aan de openbare weg, maar wordt het complex bewaakt en omringd door afrasteringen. De villa’s moeten negen ton tot anderhalf miljoen kosten.

De PvdA noemt zoiets een elite-wijk, die alleen maar bestemd is voor de zeer rijken en niet toegankelijk is voor de gewone burger. Daarvoor is er geen plaats is in Capelle, zeggen de sociaaldemocraten.

Overigens zijn er in Rotterdam-Oost al meer van dergelijke groepjes huizen aan een gemeenschappelijke oprijlaan met een hek ervoor. Daarbij gaat het echter om wat eenvoudiger woningen in een lagere prijsklasse.

rijnmond_offline