Max Reger 150

Max Reger was een briljant componist. Hij leefde van 1873 tot 1916. Omdat de kleine Max 150 jaar geleden ter wereld kwam wordt dit jaar extra aandacht aan zijn muziek besteed. Oud is hij niet geworden, maar wát een muziek heeft hij ons nagelaten! Ter ere van dit jubileum geeft Wouter van der Wilt twee concerten in de Hoflaankerk waarin het werk van Reger centraal staat: Op 27 mei en op 16 september.

Mozartvariaties
Voor orgel schreef Reger een groot aantal composities, ongeëvenaard door zijn tijdgenoten. Maar zijn oeuvre is veel groter: koorwerken, liederen, orkest- en kamermuziek. Op 27 mei staat daarom een orgelstranscriptie van Reger’s Variationen und Fuge über ein Thema von Mozart, opus 132, op het programma. Het werk is gebaseerd op het bekende Thema met variaties uit Mozarts

Max Reger

pianosonate in A, K 331. Na het thema gaat Reger ruim een half uur op zijn geheel eigen, vindingrijke manier verder in een aantal zeer afwisselende variaties. Aan het slot ontbreekt een grootse fuga niet, gecombineerd met het beginthema. Dit orkestwerk is één van de populairste Regerwerken voor de concertzaal.

De mozartvariaties worden voorafgegaan door Mozarts Fantasie in f, en één van Regers koraalfantasieën: ‘Straf mich nicht in deinem Zorn’. Een imposant en dramatisch werk, gebaseerd op psalm 6. De drukkende sfeer van de tekst van deze boetpsalm wordt door Reger op indrukwekkende wijze verklankt. U kunt de bijbehorende tekst meelezen in het programmaboekje. Reger schreef over dit werk: “Es ist ein miserabel-schweres Stück Musik! Allein bei meiner Neigung zur Mystik konnte es nicht gut ‘Leichter’ausfallen”

Concert
In 2016, het vorige ‘Regerjaar’ voerde Wouter van der Wilt de Mozartvariaties al eens uit in de Hoflaankerk.. Een liveregistratie van dit werk kunt u hier vinden:

Het concert begint om 20.00 uur. U kunt de organist zien spelen via de beamer. De entree is vrij, wel kunt u na afloop een vrijwillige bijdrage doen. De koffie staat voor u klaar! Van harte welkom!

(ingezonden mededeling Commissie Orgelconcerten Hoflaankerk)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.