Foto: © Michelle Muus | Erasmus Universiteit

De Erasmus erfgoedcollectie van Bibliotheek Rotterdam is sinds oktober 2022 opgenomen in het Canon van Nederland. Deze bijzondere collectie met werken van en over geboren Rotterdammer Desiderius Erasmus is vanaf donderdag 18 mei ook op wereldniveau erkend als waardevol. De Erasmus erfgoedcollectie is namelijk toegevoegd aan de Unesco Memory of the World Register.

Erasmus Erfgoed Collectie
De Erasmus collectie wordt beheerd door Bibliotheek Rotterdam en is de grootste collectie van de werken van en over de priester, filosoof, humanist en auteur Desiderius Erasmus. Het bestaat uit 3000 werken waaronder boeken, geschriften en vertalingen. Ook digitaal is de collectie te bezoeken en kun je je verdiepen in het gedachtegoed van Erasmus. Ook geeft Bibliotheek Rotterdam een interactieve beleving met de Erasmus Experience. Zo komen ook veel scholieren in contact met het erfgoed door educatieve programma’s die eraan gekoppeld zijn.

Unesco Memory of the World Register
De ‘Unesco Memory of the World Register’ is een onderdeel van de Unesco erfgoedlijst die erkent dat de bijzondere collectie te allen tijde moet worden beschermd, behouden en toegankelijk moet zijn voor iedereen. John Tholen, conservator erfgoed, zegt hierover: ‘Het is een erkenning voor deze unieke erfgoedcollectie en het gedachtegoed van Erasmus. De toevoeging bevestigt dat de collectie van onschatbare waarde is voor ons historisch besef en ook de komende eeuwen goed beheerd moet blijven en beschikbaar is voor een groot publiek. De bibliotheek is daar dankbaar voor én trots op.’ De nieuwe Unesco-status laat dus vooral zien dat de waarde van de collectie van wereldbelang is.

Lees hier het bericht over het canon van Nederland.

Bekijk hier ons item over de opening van de Erasmus Experience in 2016

Via: mediapartner: OpenRotterdam


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.