Lucas de Boer stopt als voorzitter van de deelgemeente Kralingen- Crooswijk. De PvdA’er maakte tijdens de deelraadsvergadering van afgelopen donderdag bekend dat hij per 1 juni aan de slag gaat bij de Utrechtse woningcorporatie Mitros. De Boer was sinds 2007 lid van het dagelijks bestuur van de deelgemeente, en voorzitter sinds 2010.

door Martijn Klerks

De Boer had al eerder aangegeven niet verder te willen na de raadsverkiezingen van maart 2014, en was daarom al in december op zoek gegaan naar een nieuwe functie. ‘Die zoektocht heeft sneller resultaat gehad dan ik had verwacht’, zei de vertrekkend voorzitter. ‘Ik heb enorm veel zin om weer van het pluche af te komen en met mijn voeten in de klei te staan. Aan de andere kant is het heel jammer dat ik de deelgemeente eerder verlaat dan dat de bedoeling was.’

Polak
Over de opvolging van De Boer als deelgemeentevoorzitter is nog weinig bekend, behalve dat die, net als de vertrekkend voorzitter, uit de PvdA-gelederen moet komen. Fractievoorzitter Evert Polak van de sociaaldemocraten lijkt zo de meest logische kandidaat. Polak houdt de kaarten echter stevig tegen de borst. ‘Onze fractie heeft het nieuws pas afgelopen maandag gehoord. We willen iedereen de tijd geven om zich te beraden, en dan beslissen of dat we een van de fractieleden voordragen of dat we externe verkiezingen gaan organiseren. Als de fractie het wil, ben ik beschikbaar als voorzitter van de deelgemeente.’ De PvdA-fractie beslist vandaag over de manier waarop ze de opvolger van De Boer wil vinden. Verwacht wordt dat kort daarna bekend zal worden of Polak zich al dan niet kandidaat stelt.

Begroting
De Boers mededeling, die volgens deelraadsnestor Jacques la Croix (CDA) ‘insloeg als een bom’, was het hoogtepunt in een weinig spannende vergadering. De deelraad stemde in met het voorstel van het dagelijks bestuur om Sportcentrum Het Schuttersveld aan de gemeente over te dragen. Daarmee vloeit ook bijna een miljoen aan gemeentelijke bijdragen, bedoeld voor de exploitatie van Het Schuttersveld, terug naar de Coolsingel. Wel kan de deelgemeente tot drie jaar lang opdraaien voor de uitkeringen van de medewerkers van het Crooswijkse sportcomplex.

Melanchthon
Portefeuillehouder Jock Geselschap van Buitenruimte gaat de conciërge van het Melanchthon College aan de Crooswijksesingel aanspreken op het vele afval dat rond het schoolgebouw en in de singel ligt. Volgens deelraadslid Samuel Schampers (D66) is de Crooswijksesingel stukken meer vervuild sinds de onderbouwleerlingen van het Melanchthon er les hebben.