Saint Fidèle. Mijn zoon Martinus was hier het weekeinde. Ik had op hem zitten wachten. De TV gaf geen geluid en mijn laptop was in het ongerede beland. Hij verdient zijn geld met de computer en het was voor hem een klein klusje. Verder kwam er een kaart van mevrouw M. Heykoop. Zij leest mijn columns blijkbaar goed. Zij vraagt mij aan het verleden van Rotterdam belangstelling te geven. Dat kan ik niet want vanuit Sneek waar ik woon is dat onmogelijk. Zij dacht dat ik ziek was omdat zij mijn bijdragen gemist had. Nu staat de laptop naast mij, met muziek van Mozart.
Straks zal ik proberen muziek van J.S. Bach te vangen. Nu mijn TV het weer doet kijk ik graag naar het nieuws uit Parijs. Dadelijk komen de pillen voor de nacht en mijn bed ligt nu al open.
Het gesprek met Willem-Alexander en Máxima heb ik met belangstelling gevolgd. Er stond in de NRC vanavond een nieuw Koningslied. Dat leek een grote verbetering. Ik lees nog steeds van Anatole France Le lys rouge. Ik kan het verhaal niet navertellen. Er wordt nogal gevreeën. Dat is gewoon en niet om op terug te komen. Pien M. stuurt nog steeds mijn column naar Rotterdam.
Ik zit op woensdag te typen. Ik zit te typen op de plek waar ik in de avond eet. Er is iets mis met de bezorging. Melk heb ik al in geen tijden gezien. En in de ochtend is er geen brood. De muur waarop ik uitkijk zit vol knipsels uit de NRC. Ik heb veel schilderijen uit de Gouden Eeuw. Willem de Zwijger kijkt mij aan en Karl Marx. Het is langzamerhand tijd om de gordijnen te sluiten want na de pillen duik ik in mijn bed. Eerst nog het Franse Nieuws. Dat uit Hilversum heb ik overgeslagen. Dat is niet zo interessant. Er zijn om 18.00 uur goede concerten op Radio 4. Daar heb ik vanavond niet naar geluisterd. Ik heb de VPRO Radio- en TV Gids. Daar staat veel in. Het papier is langzamerhand vol en het is tijd om te tekenen.
Robin Adèr
Gisteren (3-11-2024 om 16 uur ) naar de herdenkingsdienst geweest in de Pieterskerk te Utrecht. Na de dienst de crypte van Robin Ader (Hengelo 1939 – Sneek 2013) bezocht samen met mijn dochter Nanda Kling en stadsvriend Wynand Buursink. Ik heb in 1991 twee maanden bij Robin in huis gewoond aan Avenue Concordia in Rotterdam. Hij heeft mij in die twee maanden op de tandem Rotterdam leren kennen. Na mijn vertrek (medio zomer 1991) hebben Wynand en ik (vanaf 1998) intensief gecorrespondeerd met R(oooo)bin! Toen hij in Almelo woonde (naar toe verhuisd door S. Engelere) fietste hij wekelijks naar Hengelo en lunchte dan bij Wynand. De gesprekken gingen altijd over componisten en klassieke muziek. Na de lunch bezocht hij antiquariaat De Boekenvriend en het antiquariaat van Jan Knigge, beide in Hengelo. Robin is geboren in Hengelo. Na Rotterdam is hij naar Stavoren verhuisd en vervolgens naar Almelo en Sneek. Wynand en ik bleven hem bezoeken, inclusief een keer een bezoek aan mevrouw Stehouwer, een goede vriendin van Robin (beiden zijn overleden). Ik bezit twee volle dozen correspondentie uit zijn leven. Een doos correspondentie tussen hem en mij en een doos correspondentie van familieleden van voor de Tweede Wereldoorlog. De brieven getuigen van een bijzondere levensgeschiedenis. Er bestaat een boek over zijn tijd dat hij in zijn jonge jaren les gaf aan het St. Marycollege in New York een een groep jonge (rijke) meisjes. Robin was een erudiet mens. Gisteren, bij zijn crypte lagen drie kleine steentjes van eerdere bezoekers. Wij hebben er een kruidenbitter bij gezet en een brandend kaarsje.