Pakweg vijf jaar geleden werd door Rotterdammers gemiddeld iets minder veel geld geleend dan door mensen elders in de provincie Zuid-Holland. Het gebrek aan vertrouwen in de economie leek daarvan de belangrijkste reden te zijn. Inmiddels zien geldverstrekkers ook in de Maasstad het aantal kredietaanvragen toenemen. De gunstige rentestand zorgt ervoor dat meer mensen ertoe overgaan om een lening af te sluiten en daarmee een grote aankoop te financieren. Bovendien is ook het oversluiten van bestaande leningen voor veel mensen een aantrekkelijke optie gelopen.

Durf vooruit te kijken
Een oude wijsheid zegt dat je geld pas moet uitgeven als je het hebt. Maar voor grote aankopen heeft vrijwel niemand het benodigde bedrag direct beschikbaar. In dat geval zul je geld moeten lenen om die aankoop te kunnen doen. De aanschaf van een nieuwe auto is daar een mooi voorbeeld van. Natuurlijk is het verstandig om zelf alvast te sparen en op die manier een startkapitaal te vergaren, maar in veel gevallen zal dat niet voldoende zijn. Met een autolening  kun je het ontbrekende geld direct beschikbaar krijgen. In de jaren erna betaal je het bedrag in termijnen weer terug, inclusief de bijbehorende rente. Bij een lening in deze vorm heb je vooraf een exact beeld van de totale kosten die je moet maken. De rentehoogte staat vast en de duur van de lening ook.

Doorlopend krediet
Heb je geen specifiek leendoel voor ogen, maar vind je het prettig om wat geld achter de hand te hebben voor onverwachte tegenvallers? Dan kun je ook kiezen voor een doorlopend krediet. Deze vorm van geld lenen kent verschillende vormen, waarbij het verschil vooral zit in de berekening van het rentepercentage. Soms is dat afgeleid van de kredietlimiet en soms van het uitstaande saldo. Ga je zo’n krediet aanvragen, dan doe je dat in principe voor een onbepaalde tijd. Vaak wordt er wel een uiterste termijn aan gekoppeld op basis van je leeftijd, want je zult het bedrag natuurlijk ooit moeten terugbetalen. Een belangrijk verschil bij een doorlopend krediet is dat je de rentehoogte niet kunt vastzetten. Er is altijd sprake van een variabele rente.

Grip op je geld
Lenen is een goede manier om een bepaalde periode mee te overbruggen. Belangrijk is wel om altijd grip op je geld te houden. Sluit geen lening af als je weet dat je de meerkosten niet kunt dragen.

(ingezonden mededeling)