Foto credits Fred Ernst

De Rotterdamse culturele sector laat zich van haar beste kant zien bij de opening van het culturele seizoen tijdens 24 uur cultuur. Vanaf zaterdag 14 september 17.00 uur kun je 24 uur lang genieten van verrassende voorproefjes, kijkjes achter de schermen, workshops en premières op het gebied van muziek, theater, dans, beeldende kunst, film, architectuur en design. In totaal telt het programma ruim 200 verschillende programmaonderdelen, verspreid over meer dan zeventig plekken in de stad. Het programma is grotendeels gratis toegankelijk.

  • Highlights uit het programma van 24 uur cultuur

24 uur SUBcultuur
Het nieuwe festival 24 uur SUBcultuur tovert onder het motto Respect the Architect het gebied rondom het Schieblock om tot een mega block party in hartje Rotterdam. 24 uur lang hiphop met concerten, rap- en dancebattles, live painting, films, masterclasses, breakdance wedstrijden, afterparties en meer.

24uSUBc-Hofbogen nacht

24uSUBc-Hofbogen nacht

24 Hour Party People
WORM gaat het écht doen; een volle 24 uur cultuur met 24 Hour Party People! Lezingen, films, kunst en muziek, héél veel muziek van Rotterdams beste partycrews en dj’s. ’s Ochtends kalefatert WORM jou (en zichzelf) op met een stevig anti-katerontbijt en dan gaan fris en fruitig verder op de zondag. Buiten wordt in samenwerking met Roodkapje de Love Seat Backstage VIP Launch Experience georganiseerd, met speciale jamsessies en BR’ers. Toegankelijk voor bijdehandjes met gladde praatjes of goede klimskills. Dus doe je best en lounge mee in de VIP backstage.

Parfum de BoemBoem
Parfum de BoemBoem verzorgt zes zinnenprikkelende tours door de stad en tijdens iedere route proeven de deelnemers van 24 uur cultuur. Zo stelt schrijver Abdelkader Benali een tour samen door de wijk waar hij opgroeide en die hij kent als zijn broekzak: de West-Kruiskade. Wethouder Alexandra van Huffelen neemt je mee op de fiets en toont je de stad bezien vanuit háár portefeuille. Hoe is het gesteld met de levendigheid van Rotterdam? En tijdens Parfum de BoemBoem By Night banen de deelnemers zich een weg door de donkere nacht, voor een dampende excursie langs de heetste en nieuwste uitgaansplekken van de stad.

Dansende Stad
Tijdens 24 uur cultuur wordt het centrum van Rotterdam omgetoverd tot een groot danspodium. Dansende Stad brengt de dans, in de breedste zin van het woord, naar de mensen toe. Op verschillende podia, maar ook op ‘dansvreemde’ locaties zoals kledingwinkels, restaurants, op straat en op metrostations, wordt dans aan de toevallige voorbijganger gepresenteerd.

De Wereld van het Witte de Withkwartier
Kunstenfestival De Wereld van het Witte de Withkwartier wordt op vrijdagavond feestelijk geopend en zaterdag staat een inhoudelijk kunstprogramma op het menu; van stevige kost tot snacklezingen. Zondag wordt een speciaal onderdeel voor kinderen gepresenteerd en het festival wordt traditiegetrouw afgesloten met de Kunstveiling. Verwacht een weekend boordevol kunst & cultuur, muziek, bedrijvigheid en verwondering.

Nederlands Fotomuseum kleurt WIT!
Het Nederlands Fotomuseum kleurt WIT! Op 14 september om 17.00 uur opent het museum de multimediale thematentoonstelling WIT, een totaalbeleving met fotografie, kunst, design, mode, architectuur, film en video over de onbegrensde mogelijkheden van wit. De rode draad binnen WIT is fotografie.

Vijftig tinten…de parodie
Vergeet de boeken en de film, Vijftig tinten…de parodie (met o.a. Birgit Schuurman) is de nieuwste hype die zorgt voor rode oortjes én een grote glimlach. Inclusief afterparty in het oude Luxor, met workshops, modeshows, erotische cocktails en meer.

010 danst in de Rotterdamse Schouwburg
De drie Rotterdamse dansgezelschappen Dansateliers, Scapino Ballet en Conny Janssen Danst presenteren een gevarieerd dansprogramma in de kleine zaal van de Rotterdamse Schouwburg. Je krijgt onder meer de unieke kans Conny Janssen aan het werk te zien met de dansers tijdens een openbare repetitie gevolgd door een bijzonder duet uit de succesvoorstelling How Long Is Now. Aansluitend kun je zelf lekker dansen in de hal!

Rotterdam, 13-08-2012. Opname tijdens een repetitiedoorloop van de locatievoorstelling "How Long is Now" van Conny Janssen Danst, choreografie Conny Janssen. Premieredatum 21-08-2012, Nazomerfestival in machinehal te Vlissingen.. Foto: Leo van Velzen.

Rotterdam, 13-08-2012. Opname tijdens een repetitiedoorloop van de locatievoorstelling “How Long is Now” van Conny Janssen Danst, choreografie Conny Janssen. Premieredatum 21-08-2012, Nazomerfestival in machinehal te Vlissingen..
Foto: Leo van Velzen.

Hand in Hand
In de theatervoorstelling Hand in Hand geeft voormalig profvoetballer Rory de Groot een unieke kijk op het leven van een jongen die heel dicht bij zijn droomcarrière was. Een verhaal over gemiste kansen en succes. Over voetbal en Rotterdam. Over afscheid en verdriet. Over winnen en verliezen. Over heimwee en toekomst.

Da Vinci – The Genius
Voor 24 uur cultuur wordt in Post Rotterdam, het voormalig postkantoor aan de Coolsingel, het schilderij van Het Laatste Avondmaal van Leonardo Da Vinci tot leven gebracht. Bezoekers kunnen zich verkleden in een 15e-eeuwse outfit, waarna de setting van Het Laatste Avondmaal wordt nagebootst. Da Vinci – The Genius is een bijzondere, reizende tentoonstelling over het genie Leonardo da Vinci en is het meest complete overzicht ooit.

Alle botten moeten weg!
In de tentoonstelling Kijk wat ik gevonden heb! in het Natuurhistorisch Museum is een reusachtige berg met fossiele botten opgeworpen. De bottenberg bevat tienduizenden jaren oude overblijfselen van mammoeten, wisenten, paarden en walvissen die zijn opgevist uit de Noordzee. Nu die expositie bijna is afgelopen en het museum geen ruimte heeft om alles te bewaren, mogen alle bezoekers één fossiel bot meenemen, voor één euro.

Interactieve wandeling: de Hoerenloper
Vanaf 5 oktober is in het Maritiem Museum Rotterdam de nieuwe expo Sex & The Sea te zien over heimwee, verleidingen en seksuele verlangens van zeemannen die maanden zonder hun geliefde op zee verblijven. Het Maritiem Museum geeft een exclusieve preview met een interactieve wandeling door Katendrecht. Deze start vanaf de in de volksmond genaamde hoerenloper-brug onder begeleiding van zeeman Koos. Hij deelt niet alleen zijn persoonlijke verhalen met je, maar laat je ook de vroegere maritieme buurt van plezier beleven.

Toegang programma 24 uur cultuur
Ruim zeventig culturele organisaties uit Rotterdam houden tijdens 24 uur cultuur open huis en/of bieden bijzondere programmering op onverwachte tijdstippen. Het betreft veelal gratis toegankelijk programma. Bij programmaonderdelen met kaartverkoop worden tickets verkocht via de desbetreffende instelling.

Kijk voor het volledige programma op www.24uurcultuur.nl