Gezond leven is belangrijk. U zit prettig in uw vel, heeft meer energie en meer plezier in de dingen die u doet. Maar soms lukt het niet om in je eentje een gezonde gewicht te krijgen. Nu kunt u hulp krijgen in de Proeftuin Gezond Gewicht.

De gemeente Rotterdam en partners in de wijk organiseren sinds september 2019 de Proeftuin Gezond Gewicht. Die proeftuin is bedoeld voor inwoners met overgewicht of obesitas, eventueel in combinatie met een andere aandoeningen, zoals diabetes type 2, hart- en vaataandoeningen, luchtwegproblematiek of artrose. Zij kunnen begeleid worden naar de juiste ondersteuning in de wijk. Denk bijvoorbeeld aan de huisarts, leefstijlcoach of sportaanbieder.

Achterliggende oorzaken van overgewicht
De oorzaak van overgewicht heeft niet altijd (alleen) te maken met uw leefstijl, maar kan ook veroorzaakt worden door medische of psychosociale factoren. Bijvoorbeeld door medicijngebruik of een vervelende ervaring in het verleden. Samen met een begeleider, de zorgcoördinator, wordt naar uw eigen situatie gekeken. Wat is er bij u aan de hand en welk aanbod past daarbij?

Plan op maat
De nieuwe ronde van het programma Proeftuin Gezond Gewicht start op 1 september 2020. Als deelnemer werkt u onder begeleiding aan een persoonlijk plan dat past bij uw wensen en behoeften op het gebied van voeding, beweging en welzijn.

Tijdens het programma gaat een zorgcoördinator met u in gesprek over de leefstijl. Wat eet u op een dag? Wat doet u aan beweging? Zijn er ook andere redenen waarom een gezond gewicht krijgen niet lukt? Zoals te weinig slapen, piekeren of stress. Samen maken met de zorgcoördinator maakt u een plan om een gezonde leefstijl te bereiken. De zorgcoördinator brengt u in contact met andere professionals die u daarbij kunnen helpen.

In de buurt
Het programma is heel laagdrempelig. In het programma staat de deelnemer centraal. U bepaalt uiteindelijk wat er gaat gebeuren, de zorgcoördinator adviseert en ondersteunt. Het programma is vaak dichtbij huis. De Proeftuin organiseren we in Kralingen-Crooswijk, het Oude Noorden, Beverwaard en Delfshaven. We werken samen met partners in die wijken, zoals huisartsen, leefstijlcoaches, fysiotherapeuten en sport- of beweegaanbieders.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.