Wat betekent het om te houden van een stad? Houdt de stad ook van jou? Kan liefde zo eenzijdig bestaan? En als die stad Rotterdam is, is de vraag nog prangender: hoe te houden van een stad zonder hart? Te midden van de vaak herhaalde Rotterdamse harteloosheid, blijkt toch dat een diepe liefde voor Rotterdam gevoeld wordt. Die liefde is aanleiding om stil te staan bij wat het betekent om van de stad te houden.
Zijn stadsbewoners die van hun stad houden gewoon narcisten en hebben ze eigenlijk zichzelf lief? Of ligt in de liefde voor de stad ook een ethische opdracht besloten? En als dat zo is, hoe verhoudt die zich tot pogingen van de stedelijke politiek om burgers te betrekken bij de stad, en tot de vele pogingen het ‘verloren hart’ van Rotterdam te herstellen? Dat zijn de vragen die in de Rotterdamlezing aan de orde gesteld worden. Dat gebeurt op basis van een kleine sociologie van de liefde, en van de toepassing daarvan op Rotterdam. De conclusie geeft Willem Schinkel al weg: er is geen stad die zo ideaal is om van te houden als Rotterdam!
Joke van der Zwaard geeft als co-referent haar visie op de lezing van Willem Schinkel.
Prof. dr. Willem Schinkel is bijzonder hoogleraar Sociologische Theorie, Erasmus Universiteit Rotterdam en lid van de Jonge Akademie van de KNAW. Hij is auteur van o.a. ‘Denken in een tijd van sociale hypochondrie’, ‘de Gedroomde Samenleving’ en ‘De nieuwe democratie’.
dr. Joke van der Zwaard is zelfstandig onderzoeker en schrijver op het terrein van sociale ongelijkheid, sociale mobiliteit en emancipatie in relatie tot wonen, opvoeding en onderwijs.
Met muziek van o.a. Joany Muskiet & the More Gospel Singers/Band
Moderatie: Geert Maarse
De Rotterdamlezing:
Donderdag 23 mei, 20.00 uur, Citykerk Het Steiger, Hang 18, 3011 GG Rotterdam
Toegang gratis, reserveren aanbevolen. Hier kunt u zich aanmelden.
Volg de Rotterdam Lezing op Facebook.
Organisatie: Studium Generale & Erasmus Cultuur, Erasmus Podium, Faculteit der Sociale Wetenschappen, Erasmus Universiteit Rotterdam.
recent commentaar