Het Rotterdamse bedrijf The Archimedes presenteert dinsdag een windturbine voor huishoudens aan belangstellenden uit meer dan 40 landen. Het apparaat maakt vrijwel geen geluid, is klein en zou meer stroom uit wind halen dan vergelijkbare apparaten.

Huishoudens zouden met het apparaat voor weinig geld kunnen voorzien in een flink deel van een dagelijkse energiebehoefte, denken de makers.

Gezinnen die zelf stroom willen opwekken, kiezen ook in het winderige Nederland vaak nog voor zonnepanelen. De huidige generatie windmolens heeft een vrij laag rendement en maakt relatief veel lawaai.

Toekomst
Volgens de makers van de Archimedes heeft windenergie toch de toekomst. Hun apparaat kan tussen de 300 en 2500 kilowatt per jaar opwekken: genoeg om te voorzien in de helft van de energiebehoefte van een gezin.

Internationaal is dan ook veel belangstelling voor de Archimedes. Op voorhand zijn al 7000 exemplaren van de windmolen verkocht in 14 landen. Er wordt zelfs al gewerkt aan turbines voor op boten en lantaarnpalen.

De Nederlandse primeur gaat naar Rotterdam. Het eerste exemplaar van de nieuwe windmolen staat op een dak bij de Stadshavens. Het apparaat is herkenbaar aan de spiraalvormige schelp, die in de plaats komt van wieken.

Windvaantje
Het geheim van de nieuwe windmolen ligt volgens de makers in die schroefvorm, die zoals een windvaantje automatisch de optimale windrichting kiest. Bedenker Rinus Mieremet noemt het ‘ongelofelijk’ dat niet eerder is gedacht aan dat concept.

Liam f1 550

 

De Rotterdammers kunnen het apparaat niet laten bouwen in Nederland, maar verplaatsten de productie naar Zuid-Korea. Mieremet: ”In Nederland dacht men dat het niet mogelijk was dit te bouwen. Dat werd me verteld door de universiteiten. Ze zeiden: het is onmogelijk.”

Toch ligt de kennis volgens Mieremet al 2500 jaar voor het oprapen. De windmolen is geïnspireerd door het werk van beroemde wiskunde Archmides. ”Ik denk dat ik de enige ben die nog oude boeken leest”, grapt de ingenieur.

Foto: Michel van Nederveen (met toestemming van The Archimedes BV)

rijnmond_offline