Zondag 19 maart om 15:00 uur geeft Cappella Gabrieli in de Steigerkerk aan ‘t Hang in Rotterdam haar laatste concert. Op het programma werken van o.a. Palestrina, Gesualdo, Brahms en Schönberg. Het koor, dat voortkwam uit Koorproject Rotterdam en jaarlijks twee à drie programma’s uitvoerde, gaat weer terug naar zijn oorspronkelijke vorm: in kortlopende projecten met ervaren zangers in wisselende samenstelling aan mooie muziek werken.

Sanft
Onder leiding van Maarten Michielsen heeft het koor met het kenmerkende milde geluid zich de afgelopen 37 jaar gespecialiseerd in polyfonie van alle tijden. Met een concert vol hoogtepunten uit voorgaande programma’s sluiten koor en dirigent een mooie tijd feestelijk en in stijl af.

Brahms polyfonie?
Dat de muziek van Palestrina, die leefde van 1525 tot 1594, tot de polyfonie behoort zal niemand betwisten. Maar ook Brahms’ motet Warum is das Licht gegeben uit de negentiende eeuw kan als zodanig worden gezien. Voor dit motet keek Brahms de kunst af bij de oude meesters zoals Palestrina. In dit indrukwekkende stuk klinken meerdere melodieën tegelijkertijd en zijn alle stemmen gelijkwaardig.

Oud en nieuw In de Sacræ Cantiones Liber Secundus van Gesualdo, waarvan enkele delen op het programma staan, zijn oude en nieuwe muziek innig verstrengeld. Van deze zesstemmige motetten, die overgeleverd zijn in losse stemboekjes, zijn twee van de oorspronkelijke stemmen verloren gegaan. Op verzoek van het koor schreven Theo Verbey, Joop Voorn en Henri Broeren deze opnieuw.

In 2005 voerde het koor de eerste voltooide Cantiones uit op het Internationale Korenfestival in Arnhem. Op het programma van dit afscheidsconcert mogen de Cantiones natuurlijk niet ontbreken.

Zondag 19 maart 15:00 uur
Citykerk Het Steiger/ Sint Dominicus Hang 18 3011 GG Rotterdam Aan de kassa €17,50 Voorverkoop €15,00 (cappellagabrieli.avayo.nl) Studenten, scholieren en kinderen gratis

www.cappellagabrieli.nl | info@cappellagabrieli.nl


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.