In de nacht van 12 op 13 mei 1943 stortte in Crooswijk de Britse Short Stirling EF-357 OV-J van No. 149 Squadron, Royal Airforce, neer. Eerder die nacht voerde de bommenwerper een aanval uit op Duisburg. Op de terugweg werd het vliegtuig boven Rotterdam neergeschoten. Alle zeven bemanningsleden kwamen om en vonden hun laatste rustplaats op de Algemene Begraafplaats Crooswijk.

Peter Bruinstroop
De bommenwerper kwam wonder boven wonder niet op de huizen in Crooswijk terecht maar op een open plek, thans het grasveldje bij de Nieuwe Crooswijkseweg / Catharina van Zoelenstraat. Op 12 mei 2018 (75 jaar later) werd op die plek het monument ter nagedachtenis aan die gebeurtenis, vervaardigd door Crooswijkse steenhouwer Peter Bruinstroop, onthuld. Twee nabestaanden van de Britse vliegeniers en burgemeester Ahmed Aboutaleb waren daarbij. Zie: desteronline.nl/bemanning-neergeschoten-britse-bommenwerper-herdacht-en-geeerd.

Coronaproof
Sinds die dag is de crash van de Britse bommenwerper jaarlijks in mei herdacht, bij het monument. In 2020 en 2021 ‘coronaproof’,  d.w.z. een klein aantal genodigden. Zo ook op donderdag 13 mei. Zij bewezen op gepaste afstand eer aan de Britse vliegeniers, allen jonge jongens. Zie de foto met de tekst op het monument.

Het idee voor het monument kwam van Crooswijkers Klaus Oordt en Ton Geenen. Samen met Dik Vuik, Kees Plaisier, Pieter Schlebaum en Ton Huizer werd de Werkgroep Short Stirling EF 357 gevormd met als doel het monument te realiseren.

Foto’s in hoge resolute hier

 

Donderdag 13 mei waren alle leden van de werkgroep erbij, behalve Ton Huizer. Althans zo leek dat maar hij zat in een van de drie vliegtuigen van de Rotterdamsche Aero Club (rotterdamsche-aeroclub.nl) die overvlogen, kort nadat de plechtigheden bij het monument waren beëindigd. Die vliegtuigen voerden een zgn. flypast uit. Flypast: ceremoniële vlucht van een groep vliegtuigen of soms een enkel vliegtuig.

Elsa van Gelderen, van de ‘Royal British Legion Holland Branch’ (branches.britishlegion.org.uk/branches/holland) en lid van de werkgroep Pieter Schlebaum leidden de ceremonie.

Gebiedscommissie
Door een misverstand waren er op donderdag 13 mei geen vertegenwoordigers van de gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk bij. Dat werd rechtgezet, meldt organisator en lid van de werkgroep Dik Vuik: ‘Op dinsdag 18 mei om 11.00 uur hebben Eveline Been en Ron Buitelaar namens de gebiedscommissie KC een bloemstuk bij het monument gelegd. Aansluitend heeft ook Anneke Strasters namens Bewonersgroep Slachthuisterrein een bloemstuk gelegd. Ik heb kort het verhaal over de toedracht van het monument nog eens verteld en na de bloemlegging hebben we een minuut stilte gehouden. Al met al kort maar respectvol. hopelijk volgend jaar weer een publieke herdenking …’


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.