Dit jaar viert Schaakclub Crooswijk zijn 50-jarig bestaan. Wat begon als een familie-initiatief is nu een vriendenclub, waar zo’n 20 leden al jarenlang wekelijks gezelligheid zoeken met schaken.

Tijdens de tweekamp Fischer-Spassky in Reykjavik, IJsland, in 1972 werden er voor het eerst op de Nederlandse tv live zwart-wit beelden uitgezonden van een schaakpartij. Daarmee maakte Nederland kennis met de wondere wereld van het schaken. De Nederlandse schaakgrootmeester Max Euwe gaf commentaar en vertelde dat dit een unieke gebeurtenis was van het hoogste niveau. Dit was voor de mannen in de familie Albers in de Crooswijkse Pijperstraat aanleiding om te gaan schaken. Zij nodigden al snel wat vrienden uit, totdat het thuis een beetje te druk werd.

Café Visser
Er werd afgesproken om wekelijks te gaan schaken in café Visser op de hoek van de Pijperstraat en de Boezemstraat. Als vaste avond werd gekozen voor de dinsdag, omdat dan de soap Peyton Place werd uitgezonden waarvoor de mannen geen belangstelling hadden. Het werd al snel een gezellige boel in het café waar natuurlijk volop werd gerookt en gedronken en waar ook andere cafébezoekers op de gezelligheid af kwamen. Toen café Visser door stadsvernieuwing verdween is de schaakclub een paar keer verhuisd en uiteindelijk neergestreken in het Open Huis Crooswijk, Nieuwe Crooswijkseweg 82-d, hoek Vaandrigstraat.

Nieuwe leden
De schaakclub speelt alleen onderlinge competitie. Dus tweemaal per jaar tegen elkaar met wit en zwart, waarna de kampioen een simultaan geeft na een gezamenlijke maaltijd. Een aantal leden doet ieder jaar zelfs mee aan het Tata Steel Schaaktoernooi in Wijk aan Zee. Voor corona werd een of twee keer per jaar een gezamenlijk reisje geboekt. Uit de schaakclub is zelfs een ‘hapclub’ ontstaan met leden die elke week in een ander etablissement met elkaar eten.

Schaakclub Crooswijk zoekt nog nieuwe leden/vrienden. Zij moeten wel passen bij het niveau van ongeveer 1500 elo punten, de humor, drank en het rookgedrag van de club. De kosten van het lidmaatschap zijn 75 euro per jaar. Als na aftrek van alle kosten nog iets over is, wordt er een feestavond of eventueel deelname aan het Tata Steel Toernooi van betaald. Kom even langs op dinsdagavond in het Open Huis Crooswijk om de sfeer te proeven. Meer informatie? Mailen kan naar Frans Roubos, Froubos@hotmail.com.

(ingezonden mededeling Schaakvereniging Crooswijk – foto’s: Theo Verdel)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.