Op 14 maart waren Joke, ‘Jo’, Mooren-Koreman en Wim Mooren 60 jaar getrouwd. Beiden zijn 87 jaar. Ze vierden hun huwelijksfeest in het restaurant van zorgcentrum Rubroek, samen met de familie. Hun zoon (een van de vier) Johan is kok in Rubroek en hij verzorgde het etentje. Jo en Wim hebben het naar hun zin in hun aanleunwoning in Rubroek. Een beetje bijzonder is dat wel, want ze zijn beiden schipperskinderen. Doordat hun ouders elkaar af en toe opzochten op het water, kenden ze elkaar al lange tijd voordat ze trouwden en het varend leven voortzetten, op hun eigen schip. Pas aan het einde van de 90-er jaren stopten ze ermee. Ze konden gebruik maken van de sloopregeling voor de binnenvaart. Ze missen het varen niet (meer).

Hun nicht Riet Went komt regelmatig op bezoek en is de toeverlaat van Jo en Wim. Riet brengt de Scheepvaartkrant en de Binnenvaartkrant mee. De interesse is er nog altijd, vooral bij Wim. Als schipperszoon bracht hij maar weinig jaren door op school. De generatie schippers voor hem vond dat hun kinderen alles wat ze nodig hadden in het leven, aan boord konden leren. Wim draaide zijn hand niet om voor het repareren van de scheepsmotor. Hij leerde dat door te kijken naar hoe zijn vader het deed. Verder kijken dan zijn eigen schip lang was deed hij ook. Hij vervulde een bestuursfunctie bij de schippersbeurs Noord-Zuid. Thans is Wim penningmeester van de bewonerscommissie van Rubroek.

60-jarig echtpaar Mooren

Na de opheffing van de schippersbeurzen is het leven van de schippers danig veranderd. Er wordt alsmaar doorgevaren en elkaar opzoeken en leren kennen zoals Jo en Wim dat nog deden, behoort tot het verleden. En als je een nieuw (en groot) binnenvaartschip wilt aanschaffen, kost dat 8 à 9 miljoen.

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]