Met een loop rond de Kralingse Plas en een allerlaatst potje trefbal sloten de oudste leerlingen van Montessorischool Kralingen en OBS De Kleine Wereld een uniek project af. Drie weken geleden ontmoetten de kinderen elkaar voor het eerst. Samen volgden ze een strak georganiseerd programma van opdrachten, spellen en een bootcamp. Twee groepen kinderen, op het oog zeer verschillend, werden één groep.

“Zo hoort het te zijn!” verzucht Abdel Tanouti als hij vrijdagmiddag ziet hoe de kinderen hartelijk afscheid van elkaar nemen. Hij en zijn compagnons Rachid Nassiri en Hafid Moussa richtten Sport2Unite op. De organisatie heeft als doel integratie te bevorderen tussen verschillende bevolkingsgroepen. “De Kleine Wereld en Montessorischool Kralingen lijken in twee verschillende werelden te staan. De ene school heeft leerlingen van minstens 25 culturele achtergronden en vanuit alle lagen van de bevolking. Op de andere zitten bijna alleen kinderen van hoogopgeleide autochtonen. Toch staan de scholen op nog geen kilometer afstand van elkaar.” Sport2Unite bedacht een traject waarin sport, plezier en empowerment centraal staan en kreeg hiervoor een bijdrage van de gebiedscommissie.

scholen-kralingen03

Behoefte aan contact
De kinderen van De Kleine Wereld hadden al eerder behoefte contact met leerlingen van andere scholen in de buurt. Na de aanslagen op Parijs vroegen zij hun leerkracht contact te leggen om een gezamenlijke activiteit te kunnen organiseren. Dit leidde uiteindelijk tot dit bijzondere samenwerkingsproject met Montessorischool Kralingen en Sport2Unite.

scholen-kralingen01

Ideale wereld
“Ik ben helemaal stuk, maar het was echt zó leuk!” vertelt Ibrahim nog nahijgend van de activiteiten die SOAM Bootcamp voor ze organiseerde. Er zijn vriendschappen gesloten tussen de kinderen en ook de leerkrachten hebben elkaar gevonden. “We krijgen een kleine inkijk in een ideale wereld. Er valt geen onvertogen woord en de kinderen hebben zo veel plezier met elkaar”. “De boel was ook wel geweldig georganiseerd,” vult een ander aan. “De trainers wisten precies wat ze aan het doen waren en welke toon ze moesten aanslaan. Door gerichte opdrachten en vragen, leerden kinderen elkaar écht kennen. Vervolgens moesten ze met elkaar samenwerken om hun doel te bereiken!”

scholen-kralingen04

Empowerment
“Ik zag een beetje op tegen de overstap naar het vo, maar nu niet meer,” zegt een leerlinge van de Montessorischool vol zelfvertrouwen. “Ik weet nu zeker dat ik wel vrienden ga maken!” Haar oude en nieuwe vriendinnen beamen dit allemaal. Met deze uitspraak lijkt ook het onderdeel empowermenttraining  geslaagd.

scholen-kralingen02

Fun
Een groot applaus klinkt als Abdel vertelt dat er nog een verrassingsactiviteit op het programma staat als beloning vanwege de uitstekende participatie van de kinderen. Over een paar weken gaan ze samen naar Fun Forest in het Kralingse Bos. En tot die tijd? Ach, ze komen elkaar wel tegen. Ze wonen immers bij elkaar om de hoek!

Sport2Unite – OBS De Kleine Wereld – Montessorischool Kralingen – SOAM Bootcamp