Aan de Oud –leden van De Kralingsche Troep en belangstellenden, Van vrijdag 19 t/m zondag 21 april vieren wij als Scoutinggroep De Kralingsche Troep ons 95-jarig bestaan (23-4-1918). Dit willen wij graag vieren met onze leden, oud leden, ouders, vrijwilligers en wijkbewoners.

De vrijdag en zondag zijn speciaal voor onze leden. Zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur is het terrein van onze scoutinggroep open voor iedereen die eens een keertje wil komen kijken. Dan zullen er verschillende activiteiten plaats vinden op en rond ons terrein.

Ons groepshuis ligt in Rotterdam-Prinsenland, aan de Jacques Dutilhweg 841 (oprit benzinestation Texaco)

Die zaterdagmiddag (14.00-17.00 uur) zal er ook een reünie zijn voor oud-leden en een Open Dag voor iedereen die eens een keer wil komen kijken bij onze scoutinggroep. Verder is er een mogelijkheid tot bezichtiging van een tentoonstelling over de geschiedenis van De Kralingsche Troep.

Zaterdagavond is er tussen 20.00-22.00 uur een groot Sint Joriskampvuur.

Wij zoeken contact met oud-leden voor de reünie op zaterdag 20 april 2013.

Kijk op de website: www.kralingschetroep.nl

KT-1947-Jamboree

De begin jaren van de groep

De padvinderij starte in het Kralingsche toen een stel avontuurlijke jongens (Hans Coert, Aad Heynsius, Jan Hoffmann van Hove, Rob Hoogewerff, Ben Kesting, Lou Lamaison van den Berg, Ab van Renterghem, Dickie Rotscheid, John Soer, Hein van Suylekom WJzn., Hector van Vierssen Trip, Henk Volkers, Piet Lambert) afkomstig uit gegoede Kralingsche families (kinderen van artsen, advocaten, een rechter, commissaris van politie, bankiers en een familielid van de laatste Kralingsche burgemeester) in hun clubhuis tegenover de kaneelmolen De Ster aan de Korte kade (thans Plaszoom) in Kralingen, Pieter Jan Winkler Prins bereid vonden hun Hopman te worden. Winkler Prins was op dat moment student aan de Technische hoge school en een van de drie zonen van een bekend Kralings medicus (dokter Vincent Winkler Prins, woonachtig aan de Annastraat 2 te Kralingen). Hiermee werd de basis gelegd voor de huidige Scoutinggroep De Kralingsche Troep, Groep X. Uit traditie bleef de naam De Kralingsche Troep ongewijzigd, ook toen er in 1928 een welpenhorde werd opgericht.

Na enige maanden met elkaar opgetrokken te hebben besloot de groep rond Pieter Jan Winkler Prins om zich op 17 januari 1918 aan te sluiten bij de toenmalige Rotterdamse Padvinderij. Deze eerste Hopman van De Kralingsche Troep (groep X) liet de Troep op 23 april 1918 officieel inschrijven bij het Nationale Hoofdkwartier van de Nederlandse Padvinders Vereniging in Den Haag. De Troep droeg op dat moment een vaal blauw met groen geblokte das.

Op 31 augustus 1918 werd voor het oude Stadhuis aan de Botersloot een defilé gehouden (31 augustus was immers de verjaardag van de toenmalige Koningin Wilhelmina). De jongens van de Kralingsche Troep werden aangewezen om een vaandelwacht te vormen. Zij kregen speciaal voor deze gelegenheid tijdelijk een oranje das.

Op 27 november 1918, enige dagen na het einde van de Troelstra-revolutie, kwam de gehele Koninklijke familie op bezoek in de stad Rotterdam. De verkenners van de Kralingsche Troep moesten ter gelegenheid hiervan een erewacht vormen in volledig uniform met een oranje das. Na afloop werd er toestemming gevraagd aan het Hoofdkwartier in Den Haag of de KT-leden de oranje das mochten behouden. Er werd toestemming gegeven, en sindsdien dragen de leden van de Kralingsche Troep geen geblokte das maar een effen oranje das.

De eerste bijeenkomsten werden gehouden in het clubhuis tegenover de kaneelmolen aan de Korte-Kade in Kralingen. Toen het clubhuis niet meer gebruikt kon worden, hebben de jongens “rondgezworven”. Bijeenkomsten werden gehouden bij de jongens thuis, in de kelder of op zolder of in een tuinhuisje. Dit ging zo door tot 1921, toen mochten zij, dankzij mr. dr. K.P. van der Mandele (de latere voorzitter van de Kamer van Koophandel) een ruimte in een blokhut gebruiken. Deze blokhut stond op het landgoed van de familie Van Hoey Smith aan de Lage Honingerdijk (het huidige Trompenburg). De blokhut werd ook gebruikt door het Kralingsche Volkshuis. Dit gaf enige moeilijkheden zodat men in 1928 overging naar de touwfabriek aan de ‘s-Gravenweg, waar men tot 1930 bleef. In 1931 hield men “opkomst” in gebouw Onesimus, verder nog aan de Kralingsche Plaslaan en vervolgens in een eigen Groepshuis (2 juli 1932), dat echter al met Pasen 1933 afbranden. Op 29 september 1934 werd het tweede groepshuis geopend. Het houten groepshuis “Cappadocië” (1) stond aan de Kralingseweg 216 (ter hoogte van de huidige toegang van Victoria) en zou tot 1971 dienstdoen als clubgebouw. Na 10 jaar aan de Turfweg 71 verblijven te hebben zit de scoutinggroep sinds 1993 op de huidige locatie aan de Jacques Dutilhweg 841 in Prinsenland.