Afbeelding: archieffoto Royston Drenthe, toen nog speler van Feyenoord.

 Op zaterdag 2 december signeert Royston Drenthe zijn biografie bij Boekhandel Snoek.

De oud-Feyenoorder is vanaf 16.00 uur aanwezig aan de Meent 126.

Het is de zomer van 2007. Een jonge Royston Drenthe dartelt onbevangen over het voetbalveld tijdens het EK voor spelers tot 21 jaar.
Hij wordt kampioen met Nederland en is de beste speler van het toernooi. Een droomtransfer van Feyenoord naar Real Madrid volgt, de wereld ligt aan zijn voeten.
Maar het loopt allemaal anders dan verwacht. Tien jaar en acht clubs in vijf landen later zit Royston berooid en gedesillusioneerd bij zijn oom op de bank waterpijp te roken. Klaar met de voetbalwereld.

Royston is het exemplarische verhaal van een gevallen voetbaltalent. Een naïeve en eerlijke jongen die zich niet staande kon houden in een meedogenloze wereld vol klatergoud en parasieten.
Een verhaal over zaakwaarnemers, ſinanciële constructies, seks, drank, drugs en gebroken dromen.

In dit boek vertelt Royston Drenthe (1987) over de mooiste momenten uit zijn leven, maar net zo openhartig over de minder mooie kanten van het bestaan van een profvoetballer.

Ook familieleden, Feyenoordicoon Gerard Meijer en oud-trainers als Foppe de Haan, Henk Fraser en Marcel Bout komen aan het woord. Een absolute must read.

In de zomer van 2007 zag het leven van Drenthe er heel anders uit. Het verhaal is bekend: na het door Jong Oranje gewonnen EK in eigen land maakte Drenthe de transfer naar Real Madrid.

In de Spaanse hoofdstad, waar ook Arjen Robben en Wesley Sneijder in die periode speelden, veranderde het leven van de linkspoot voorgoed en sindsdien werd er op sportief vlak weinig meer van hem vernomen.

Klik voor groot

Everton zag het later ook in Drenthe zitten, maar ook in Engeland kwam zijn carrière nooit echt van de grond. Stappen, pokeren en andere afleidende bezigheden zorgden ervoor dat hij ook in Liverpool geen onuitwisbare indruk wist te maken.

“In die periode (na zijn vertrek bij Everton. Red.) vond ik het spelletje (pokeren. Red.) erg leuk, maar ik had er nog geen kijk op. Als ik op een avond vijftigduizend euro verloor, dan deed het mij niks”, valt er te lezen in Drenthes boek.

“Net als het vliegen met een privéjet. Met Kerst ging ik een keer een weekend naar Marbella voor 32 duizend euro. Die bedragen raakten me niet.”

Na tien jaar vol met avonturen is Drenthe teruggekeerd in Rotterdam, waar hij onlangs is begonnen met een stageperiode bij Feyenoord. Dus niet als speler, maar als jeugdtrainer.
“Het is voor mij enorme eer”, zegt Drenthe over zijn terugkeer op Varkenoord. “Ik hoop een thuisbasis te creëren en dat is meer dan zat. Of ik trainer wil worden? De ambities zijn er, maar je weet niet waar het schip gaat stranden en waar ik over tien jaar sta.”
Dat weet je bij Drenthe inderdaad nooit. Op 7 augustus 2007 had hij, toen hij het veld van Bernabéu betrad, ook nooit kunnen denken dat hij een decennium later al met zijn eigen boek in handen zou staan.

Vriendelijke groeten,

Arno Snoek

Boekhandel Snoek
Meent 126
3011 JS Rotterdam
010 – 413 96 66

www.facebook.com/boekhandel.snoek
info@boekhandelsnoek.nl
www.boekhandelsnoek.nl

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.