Foto: Benjamin Herman (c) Frans Hanswijk

Maart 2020 is het feest. Het is dan precies 20 jaar geleden dat Sinfonia Rotterdam, onder leiding van dirigent Conrad van Alphen, het eerste concert speelde in de Rotterdamse Paradijskerk. Vanuit een idee in het schuurtje van dirigent en oprichter Van Alphen is Sinfonia Rotterdam geworden tot het flexibele en onafhankelijke kamerorkest ‘voor álle Rotterdammers’ dat het nu is met eigen concertseries in Den Haag en Rotterdam en een vaste plek in de programmering van grote concertzalen. Het jubileum wordt gevierd met drie jubileumconcerten.

Jubileumconcert met Benjamin Herman
Saxofonist Benjamin Herman, een van de meest originele jazzmusici van Nederland, die bovendien verder kijkt dan alleen jazzmuziek, is voor de jubileumproductie van Sinfonia Rotterdam gevraagd als solist. Tijdens het concert schittert hij met Sinfonia Rotterdam o.l.v. Conrad van Alphen in composities van zijn eigen hand, maar ook in het technisch uitdagende Concertino da camera van Jacques Ibert. Daarnaast op het programma een prachtige ode aan Mozart, eveneens van Ibert, de krachtige en feestelijke Symfonie nr.35 van Mozart en Rossini’s Ouverture Il barbiere di Siviglia.

Sinfonia Rotterdam o.l.v. Conrad van Alphen
Sinfonia Rotterdam, hét kamerorkest van Rotterdam, heeft onder chef-dirigent Conrad van Alphen naam gemaakt met zijn expressieve manier van musiceren, waarmee het energie en intensiteit brengt in oude én nieuwe werken. De klassieke periode, met speciale aandacht voor de symfonieën van Mozart, Haydn en Beethoven, vormt voor Sinfonia Rotterdam de basis van de programmering. Het orkest heeft eigen series in Rotterdam en Den Haag en speelt niet alleen in de grote concertzalen van Nederland, waaronder Het Concertgebouw, maar ook in de buitenlucht en op ongebruikelijke locaties. Het orkest maakte tournees naar Duitsland, Groot-Brittannië, Slovenië, Macedonië, Mexico, Brazilië, Rusland, Chili, Colombia en China.

Als ‘het orkest van de stad’ laat Sinfonia Rotterdam zich graag zien in de stad, op soms onverwachte plekken en wordt de verbinding met de stad in andere muziekstijlen en disciplines gezocht.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Conrad van Alphen (c) Marco Borggreve

De gerenommeerde Zuid-Afrikaans/Nederlandse dirigent Conrad van Alphen geniet grote populariteit vanwege zijn intense manier van repeteren en uitvoeren. Onder zijn gedreven leiding is Sinfonia Rotterdam uitgegroeid tot één van de bekende orkesten in Nederland. Van Alphen wordt veelvuldig gevraagd als dirigent bij orkesten over de hele wereld, zoals het Russian National Orchestra, Orchestre Symphonique de Montréal en Stuttgarter Philharmoniker.

Conrad van Alphen over 20 jaar Sinfonia Rotterdam
Artistiek leider Conrad van Alphen richtte Sinfonia Rotterdam zelf op in 2000 vanuit een schuurtje in zijn achtertuin. Vanwege de behoefte aan een flexibel en onafhankelijk kamerorkest voor de stad. Als ‘self-made’ orkest denkt het in mogelijkheden en doet het in jubileumjaar 2020 meer dan ooit iets terug voor de stad met lunch-, verrassings- en popup-concerten.

Sinfonia Rotterdam
Dirigent Conrad van Alphen
Saxofoon Benjamin Herman

Rossini Ouverture Il barbiere di Siviglia
Mozart Symfonie nr.35 in D KV385 ‘Haffner’
Ibert Concertino da camera voor altsaxofoon en orkest
Ibert Hommage à Mozart
Herman Diverse composities (bew. Maessen)

vrijdag 6 maart | Nieuwe Kerk | Den Haag | 20.15 uur
zaterdag 7 maart | de Doelen | Rotterdam | 19.30 uur
zondag 8 maart | Wereldmuseum | Rotterdam | 15.00 uur

(ingezonden mededeling Sinfonia Rotterdam)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.