Slaap Challenge! Verdiep je (in) slaap bij Yoga met LEF! Nog even dat ene mailtje versturen of nog even snel dat klusje afmaken wat nu al weken is blijven liggen. Die inspiratie moet er echt nog even uit! Ondanks dat we ergens wel weten dat slapen goed voor ons is, is onze nachtrust vaak hetgeen er het eerst bij inschiet als we het druk hebben.

Herkenbaar? Heb jij al eens onderzocht en geprobeerd of het ook anders kan? Zou je wel eens echt uitgerust wakker willen worden ’s morgens? Zou je graag beter voor jezelf willen zorgen en je overdag echt goed voelen? Bij deze de uitnodiging om mee te doen aan de ‘Slaap Challenge’ bij Yoga met LEF! die na de herfstvakantie start.

yoga-met-lef-02Het belang van goede slaap
Slaap hebben we nodig om alle dingen te kunnen doen die we willen doen. Het is een van de basisbehoeften. Net als goed eten, drinken en beweging noodzakelijk zijn om gezond te blijven, is slapen dat ook. Inmiddels is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat chronisch slaaptekort voor veel gezondheidsklachten zorgt. Talloze ziektebeelden, zoals overgewicht, hart- en vaatziekten, kanker, en vooral ook burn-out en depressie, kunnen worden gelinkt aan slaapgebrek.
Tweeëndertigprocent van de Nederlanders slaapt maar zes uur of minder. Zes uur is volgens onderzoek een kritische ondergrens: slaap je minder, dan heb je 23 procent meer kans op overgewicht, om maar wat te noemen. Tijdens de slaap kan je lichaam herstellen, zowel lichamelijk, door het aanmaken van eiwitten, maar ook geestelijk: informatie wordt verwerkt en geïntegreerd in je geheugen. Slaap je te weinig, dan komen het lichaam en je brein niet aan al die belangrijke processen toe. Inmiddels wordt er in diverse recent verschenen artikelen gesproken over een ‘maatschappelijk probleem’ als wetenschappers het ov  er ons tekort aan goede nachtrust hebben, omdat het ook gevolgen heeft voor het functioneren van mensen op hun werk en bijvoorbeeld in het verkeer.

Yoga en Slaap
Yoga nidra is de tak van de yogawetenschap die zich bezig houdt met de slaap. Er is binnen de yogatraditie eeuwenoude kennis over dit onderwerp waar de huidige moderne wetenschap nog altijd niet volledig over uit is. Kennis uit de ‘yoga nidra’ kan je helpen je nachtrust efficiënter en beter in te richten. Daarnaast blijkt uit recent onderzoek dat bepaalde ontspannende yoga en aanverwante meditatieve technieken (o.a. restorative yoga, yoga nidra, ontspannings- en ademhalingstechnieken) effect hebben op het level van (stress)hormonen in ons lichaam, die weer van invloed zijn op hoe makkelijk we inslapen en doorslapen. Yoga kan op een hele eenvoudige manier – je hoeft echt niet lenig of sterk te zijn- de slaapkwaliteit en je slaapritme positief beïnvloeden.

Waarom een challenge?
Het concept van een ‘challenge’ is simpel en krachtig: ons systeem (lichaam en geest) heeft drie tot vier weken nodig om oude patronen los te laten en te wennen aan een nieuwe situatie. Een week iets anders dan anders doen, kunnen we allemaal. Maar willen we dit structureel inbedden in ons dagelijks leven, dan zullen we onszelf minstens 21 dagen met vol bewustzijn aan de gewenste verandering moeten wijden. In de literatuur duren de meest succesvolle yoga en slaapprogramma’s minimaal 4 tot maximaal 8 weken (mindfulness). De slaapchallenge bij Yoga met LEF! is gebaseerd op deze literatuur en duurt in totaal 4 weken.

Overigens, kan je natuurlijk ook deelnemen als je prima slaapt, maar het gewoon ontzettend interessant vind om je eigen slaappatroon eens onder de loep te nemen.

yoga-met-lef-03

Opzet Slaap Challenge
Lekker slapen dat is het doel! De slaap challenge duurt in totaal 4 weken. In die vier weken zijn er 2 tot 3 contactmomenten per week, afhankelijk van wat voor jou haalbaar is.
In de loop van de challenge krijg je verschillende inzichten en technieken aangeboden die jou kunnen helpen beter te gaan slapen en uit te rusten. Niet alles werkt voor iedereen, dus jij kiest -eventueel in overleg- wat voor jou werkt. Zo heeft de één veel baat bij het doen van ontspanningsoefeningen voor het slapen gaan, terwijl een ander hier absoluut het geduld niet voor heeft. Sommige mensen slapen beter door het aanpassen van hun voeding, anderen hebben veel aan het bewust gaan slapen in ‘slaapcycli’.

Omdat een verandering van een gewoonte begint met een stuk bewustwording, ontvang je, bij aanmelding een klein slaapdagboekje. Dit gedurende de slaapchallenge invullen, helpt je om er bewust mee bezig te zijn en geeft informatie over wat mogelijk jouw slaap verstoord en wat je juist helpt om beter te slapen.

De uitnodiging is om aan de challenge mee te doen en het te zien als een ontdekkingstocht op weg naar een betere slaap. Uiteindelijk is het doel uiteraard dat je je overdag beter en stralender voelt!

Data en praktische informatie
Op woensdagavond 26 oktober van 18.15-19.30u is er een introductie-les die je geheel vrijblijvend kunt volgen om te kijken of de ‘slaap challenge’ iets voor je is. Hierin wordt de opbouw nog een keer uitgelegd en kan je ook even afstemmen over jouw persoonlijke plan.

De week erna start de challenge met 3 verschillende lessen verspreid over de week:
Maandag restorative yoga van 18.15-19.30u (data: 31 okt, 7,14,21nov)
Woensdag Yoga nidra van 18.15-19.30u (data: 2,9,16,23 nov)
Zondag workshop ‘Yoga en Slaap’ van 10.30-12.00u (data: 6,13,20,27 nov)

Het is aan te bevelen om in ieder geval de zondag workshop én 1 andere les in de week te volgen als je de challenge aan wilt grijpen om je slaappatroon te veranderen.
Daarnaast ontvang je per mail -niet dagelijks, want dat wordt al gauw weer stressvol- een aantal inspirerende en inzichtgevende artikelen over het belang van slaap, effecten van goed slapen, samenvattingen van alle tips om beter te slapen en een body scan opname om te helpen ontspannen. Deelnemers die 4x de Yoga Nidra lessen volgen, krijgen ook een Yoga Nidra opname om thuis mee te werken, toegestuurd.

De docent
De lessen worden gegeven door Monique van Driel. Eigenaresse en yogadocent bij Yoga met LEF! Het onderwerp ‘de menselijke slaap’ heeft al jarenlang haar fascinatie en op grond van haar eigen ervaring met yoga besefte ze dat hier een ingang ligt om een steeds groter wordend maatschappelijk probleem aan te pakken. Dit jaar studeerde zij af op het onderwerp ‘Yoga en Slaap’ d.m.v. het schrijven van een scriptie. Het programma van de Slaap Challenge is gebaseerd op de kennis en ervaring die zij opdeed uit literatuur- en praktijkonderzoek in de afgelopen jaren

yoga-met-lef-01

Investering
Ben je echt gemotiveerd en van plan om werkelijk je slaapprobleem onder de loep te nemen en/of je slaappatroon te veranderen, dan ben je bij deze uitgenodigd om voor een zeer aantrekkelijk tarief mee te doen met ALLE lessen en workshops (4×4=16 lessen in vier weken tijd). Dit kost je, inclusief de introductie-les op woensdag 26 oktober, €115,- (bespaar 15 euro t.o.v. alle lessen en workshops ‘los’ betalen).

Wanneer het je echt niet lukt om 3x per week naar de yogaschool te komen, overleg dan even tijdens de introductie-les of per mail. Dan kijken we samen hoe we het programma aan kunnen passen en maken we afspraken die voor jou wel werken én bepalen we een afgestemd tarief voor dit op maat gemaakte programma.

Losse lessen
Zowel de (4x) Yoga en Slaap workshop als de 4-delige Yoga Nidra cursus kunnen ook los van de Slaap Challenge gevolgd worden. Beiden zijn niet d.m.v. waardebepaling achteraf te bekostigen.

Het tarief voor de Yoga Nidra lessen bedraagt: slechts €8,- per les wanneer voor de hele lessenreeks ineens wordt ingeschreven. (i.p.v. €8,50 lessenkaart). Een losse les kost €10,- per les.

Voor een losse ‘Yoga en Slaap’ workshop (1.5uur. Let op: er zit wel een opbouw in de serie) betaal je €17,50 per keer. Er is een kleine korting (€10) wanneer je de vier workshops in 1x vooruit betaald: de serie in zijn geheel kost dan €60,-. (Vergelijk: als onderdeel van de slaap challenge betaal je maar €50,-. (in dit geval combineer je deze workshop met minimaal 1 andere les in de week)).

Je aanmelden doe je via de mail: info@yogametlef.nl.
Leuk als je iets over je beweegredenen vertelt waarom je mee wilt doen en fijn als je meteen aangeeft bij welke lessen je aanwezig wilt zijn. Liever persoonlijk contact? Bel gerust: 06 22291573 (Monique van Driel).

Adres:
Yoga met LEF!
Rusthoflaan 56
3034XM Rotterdam
www.yogametlef.nl
info@yogametlef.nl
T: 06-22291573