‘Warmte in de breedste zin van het woord’

Een groot gedeelte van de wijk Crooswijk wordt in de nabije toekomst gesloopt. Tot die tijd is er zeker één sloopwoning die Havensteder openhoudt tot aan de sloop in december 2024. In het appartement aan de Pijperstraat 48b opent de warme huiskamer vijf dagen per week van 11 uur tot 16 uur de deuren voor alle Crooswijkers. 

Praktische warmte
Olga Sterenhis (welzijnsorganisatie COVOR) is vaak te vinden in de warme huiskamer van de wijk. De huiskamer is sinds afgelopen zomer open voor de wijkbewoners, er is nog geen officiële opening geweest want hier was geen geld voor. Dit mag de pret niet drukken want inmiddels zijn er wel verschillende dingen te doen in deze huiskamer. De vaste brei en naaiclub komt elke vrijdag samen, er zijn studenten die komen lunchen en kortgeleden is er de mogelijkheid om tv te kijken en internet te gebruiken. In de woonkamer kunnen Crooswijkers ook voorlichting krijgen over energiebesparing.

Sociale warmte
Naast de praktische kant van deze energiebesparing heeft de warme woonkamer ook haar naam te danken aan de sociale functie. Zo hoopt Havensteder dat de huiskamer de buurt, rond de sloop, leefbaar en gezellig houdt. Olga; ‘De warme huiskamer staat voor warmte in de breedste zin van het woord, dat de mensen ook beter met elkaar omgaan en aan elkaar denken is het ook warmte uitstralen.’ Buurtbewoners die even een praatje willen maken, of de stookkosten willen verlagen kunnen langskomen.‘Mensen mogen hier eten maken, tv kijken, internet gebruiken en zichzelf opwarmen.’ Ook buurtbewoners die niet per se uit zijn op energiebesparing, zijn van harte welkom om te komen helpen of voor een gezellig bakkie en een goed gesprek.

Kerstpakketten
Voor de (koude) maand december zijn er al wat evenementen gepland. Zo komt er een modeshow op 15 december, waarbij de spullen van de naai en breiclub worden getoond. Ook wil Olga graag kerstpakketten realiseren voor ongeveer 50 gezinnen in de wijk. Hiervoor zoekt ze nog sponsors want de pakketten bevatten levensmiddelen. ‘Iedereen eet anders, het is zonde als men het eten niet gebruikt maar huishoudmiddelen zijn altijd welkom.’

Via: mediapartner OpenRotterdam


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.