Een van de mooiste momenten die ik ooit op televisie heb meegemaakt was vrijdagavond 22 december in de uitzending College Tour. Dat is een programma van journalist Twan Huys, waarin het publiek, dat voor het merendeel uit studenten bestaat, vragen stelt aan een prominente Nederlandse of buitenlandse gast. Die avond was André van Duin (Rotterdam, 1947) te gast.

Ik kende hem vaag als super-komiek, en iets minder vaag van twee recente rollen in een veel serieuzer meer of minder (maar vooral goed) humoristisch genre. In 2016 en 2017 nam hij de presentatie over van het programma Heel Holland Bakt van Martine |Bijl  die in 2015 een hersenbloeding kreeg en daardoor het vierde en vijfde seizoen niet kon presenteren. In 2016 werd voor het eerst ook iedere week een nabeschouwing uitgezonden onder de titel Smaakt naar meer. Hierin bespreekt Van Duin met drie bekende Nederlanders de aflevering van die week. De kandidaat die is afgevallen komt ook langs voor een terugblik op zijn of haar deelname. Er wordt geproefd van taarten of andere baksels die door mensen uit het publiek zijn gebakken.

En in deze maanden speelt Van Duin een hoofdrol in de dramaserie Het geheime dagboek van Hendrik Groen. Dat speelt in een bejaardenhuis en Van Duin doet mee vanuit een rolstoel.

Hoe het nu precies ging in de College Tour herinner ik me niet, en het is me teveel onhandig gepruts om Uitzending Gemist aan de praat te krijgen, maar één mini-opmerking mag in Van Duins biografie een ereplaats krijgen. Mede in verband met deze beide actuele rollen kwam het gesprek op een onderwerp dat alles te maken heeft met wat mij in deze stukjes in De Ster al weken bezighoudt. Een student in de zaal vroeg Van Duin hoe hij [ruim 70 jaar oud!] over de dood dacht. Zelden heb ik iemand daar zó authentiek serieus, tegelijk persoonlijk en zakelijk erover horen spreken als Van Duin toen deed, maar de echte touch of genius kwam toen in het gesprek ter sprake kwam of hij al wel eens had nagedacht over wat hij met zijn stoffelijke resten zou willen laten doen. Nogmaals: de exacte toedracht weet ik niet meer, maar hij noemde, allicht, de mogelijkheid van crematie en van het thema ‘(de) oven’ noteerde hij schijnbaar terloops dat dit dus mooi aansloot bij het onderwerp waar ze zojuist over gesproken hadden (taarten bakken).

24 eeuwen geleden schreef Socrates in Athene geschiedenis door zijn medeburgers te attenderen op de betekenis die Grote Levensvragen in en voor het dagelijks leven hebben. Hierbij poneer ik de stelling dat André van Duin in de bedoelde uitzending van College Tour iets van dezelfde strekking heeft gedaan voor de grote levensvraag inzake eventueel, misschien, voortzetting van het leven na de dood.

Hugo Verbrugh

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.