door Amel Bali

Inmiddels zijn de verkiezingen voor de nieuwe gebiedscommissie achter de rug. 15 maart jl. vond de laatste vergadering plaats van de inmiddels vorige gebiedscommissie. De vergadering opende met de 10-jarige Casper Westera, die een bewonersinitiatief indiende voor een poepvrije speelruimte aan de Willem Ruyslaan. Ook Theo Koning van de Seniorenraad Kralingen-Crooswijk maakte gebruik van het spreekrecht, om zijn ongenoegen te uiten over de onveilige opstapplaatsen bij de tramhaltes en de onveilige oversteekplaats bij de Boezemstraat.

Poepvrije speelruimte Willem Ruyslaan
Dat de drempel voor bewonersinitiatieven de afgelopen jaren alleen maar lager is geworden, werd bewezen door het bewonersinitiatief van de 10jarige Casper Westera. Hij wil graag een poepvrije speelruimte aan de Willem Ruyslaan. “Ik zou graag op dat grasveld willen spelen, alleen kan dat nu niet omdat honden daar worden uitgelaten en de poep niet wordt opgeruimd”, onderbouwt hij zijn aanvraag. De leden van de gebiedscommissie zijn blij met het initiatief van Casper. Hij zamelde 320 handtekeningen in en overhandigde deze persoonlijk aan burgemeester Ahmed Aboutaleb. “Hij deed open en stond nog in z’n pyjama”, zegt Casper lachend. In overleg met Casper, zijn moeder en de afdeling Stadsontwikkeling is geadviseerd om midden op het grasveld een plekje te creëren tussen twee heuvels. De gebiedscommissie gaat akkoord met een bedrag van € 3.400,- voor het initiatief en 100,- voor de aanvraag van Casper voor roze koek en ranja bij de opening. Debora Fernald was benieuwd naar wat Casper later wil worden. “Architect”, zegt Casper. Fernald hoopte stiekem dat Casper wel de politiek in wilde. “Jij krijgt namelijk dingen voor elkaar.”

Tramhaltes
Theo Koning van de Seniorenraad maakte ook gebruik van het spreekrecht. Koning is blij met de samenwerking met de gebiedscommissie, maar vindt dat het ambtelijk apparaat hen weer in de steek laat. “Het is droevig om te zien dat de tramhaltes nog niet allemaal goed zijn uitgevoerd. Ik vind het bedroevend dat wij in een dergelijk grote stad,
zulke simpele dingen niet voor elkaar krijgen. De uitvoering is gefaseerd gedaan. Na elke fase hebben we samen met de gebiedscommissie geschouwd en onze op- en aanmerkingen doorgegeven. Vervolgens wordt er niks mee gedaan.” Volgens hem ligt het niet aan de gebiedscommissie, maar aan een aantal ambtenaren, die onaantastbaar lijken te zijn. Jurryt Jannink reageert verontwaardigd hierop. “Met alle respect maar u constateert zaken en wijt dit direct aan onwil van een ambtenaar, zonder enig bewijs. Ik verzoek u hier terughoudend in te zijn.” “Het is geen onwil, maar onkunde”, zegt Koning. Jannink kon niet rekenen op bijval van de overige leden van de gebiedscommissie. Zij vonden juist dat iedereen het recht heeft om in te spreken en zijn gevoel uit te spreken. “Ik vind niet dat we burgers, die op een emotionele wijze hun verhaal vertellen en ook keihard de waarheid zeggen, op een dergelijke manier moeten gaan corrigeren”, zegt Oktay Ünlu.

Casper Westera, zijn moeder Nicole Bijvoets en hun hondje Dodo. “Het is een grote poepbende”.

“Dankzij de inzet van meneer Koning zijn de verhoogde tramhaltes er ook gekomen voor mensen, die slecht ter been zijn. Maar men heeft wel degelijk steken laten vallen. Het is ook vastgesteld dat er bijvoorbeeld een gevaarlijke situatie bij de oversteekplaats op de Boezemstraat is”, zegt John van Assendelft. Hij doelt hiermee op de zebrapaden die weg zijn gehaald. Er is één zebrapad voor teruggekomen. De mensen kunnen echter niet meer bij dit zebrapad veilig oversteken, omdat de tram daar nu stopt. “Er is geblunderd”, meent Van Assendelft.

Oud en nieuw
Op donderdagavond 5 april komende nieuw gekozen en vertrekkende leden van de Gebiedscommissie KralingenCrooswijk bijeen in Galerie Kralingen aan de Gashouderstraat 9. Vanaf 21.00 uur is die bijeenkomst openbaar. U bent van harte welkom!

Nieuw gekozen gebiedscommissie
Op dinsdag 17 april zal de nieuw gekozen Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk voor ’t eerst vergaderen. De vergadering is voor iedereen toegankelijk en zal plaatsvinden in de Balzaal van BlueCity, Maasboulevard 100, Rotterdam-Kralingen (v/h Tropicana). Aanvang 20.00 uur.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.