Enkele eeuwen voor onze jaartelling verscheen in China een klein boekje. Bij ons algemeen bekend als de “Tao Teh Jing”. Tao betekent letterlijk weg. De betekenis van Teh is deugd of energie en Jing betekent (religieus) boek. In het Nederlands zouden we het “Het boek van de weg en de deugd” kunnen noemen. Het boek wordt toegeschreven aan Lao Zi.
In iets meer dan 5000 Chinese karakters noteerde Lao Zi alles wat een mens moet weten om in harmonie met Tao en Teh te kunnen leven. Dit boekje inspireert nog steeds miljoenen mensen, zowel in oost als in west. Er wordt geen filosofisch of religieus systeem besproken, maar een levenshouding.
Tao is een mysterie. Tao is in de hele kosmos, in ons zonnestelsel, overal op aarde, in de bomen, de planten en de dieren, in de bergen en stenen, in cellen en atomen. Tao is ook in de mens. Tóch is Tao op geen enkele manier waarneembaar. Waar een mens ook kijkt; Tao is nergens te zien. Hoe scherp hij ook luistert; Tao blijft onhoorbaar. Wat hij ook aanraakt; Tao is niet te voelen. Hoe hij zich ook inspant; Tao is nergens te traceren.
Woorden zijn ontoereikend om iets over Tao te zeggen. Toch betekent dit niet dat er daarom maar beter over gezwegen kan worden, want daarmee zouden we Tao buiten ons bewustzijn plaatsen. Woorden krijgen betekenis wanneer de inhoud waarnaar zij verwijzen, herkend en doorleefd wordt.
Met elkaar willen we proberen het mysterie van Tao te doorgronden. Het boek “Hart voor Tao” van Elly Nooyen gebruiken we hierbij als leidraad. We starten op 21 maart en bepalen gezamenlijk de volgende (maandelijkse) data.
recent commentaar