‘We liggen allemaal in de goot, maar sommigen van ons kijken omhoog naar de sterren.’ Deze zin werd meer dan honderd jaar geleden opgeschreven door Oscar Wilde, een Ier met Nederlandse voorouders. Die zin heeft mij altijd geïnspireerd. Waarom precies, weet ik niet maar iedere keer zie ik er weer een andere gedachte achter.

Zo blijf ik bezig en bezig blijven is toch een van de voorwaarden voor ons bestaan. Ik moest weer aan die zin denken toen ik hoorde dat het nieuwe Feyenoord-stadion er nog niet zal komen. Nu ben ik geen voetballiefhebber, maar wel een voorstander van het nieuwe stadion. Dat heeft meerdere redenen. Ten eerste heb ik het niet zo op renovatie van een oud stadion. Dat blijft toch broddelwerk. Zoiets als een motor zetten in een postkoets en dan hopen dat die dan op een auto lijkt. Ten tweede heb ik het gevoel, in ieder geval zegt men dat vaak op de radio, dat de bodem van zo’n beetje alle ellende is bereikt. De bodem van de euro-crisis, van de huizen-crisis en van zo’n beetje alle crises die men kan bedenken.

En ja, als de bodem is bereikt, het woord zegt het al, dan kun je toch alleen maar naar boven kijken. Zeker als het de toekomst betreft. En bij die toekomst hoort geen oude meuk. Geen oud NS-station, wel een nieuwe Maasvlakte, ook een OV-chipkaart en zelfs een nieuw gemeentebestuur. Noem maar op. En geef in ieder geval de jeugd de toekomst. Want wat krijgt de jeugd nu? Een trapveldje, ‘ter grootte van een krant!’ Geef ze de ruimte. Geef ze een nieuw stadion! Op Zuid. Wij op de rechteroever van de Maas een nieuw station, zij op de linker oever een nieuw stadion. Dat noem ik nu een mooie verdeling! Maar zover is het nog niet. Dat besef moet nog komen. Wacht maar, na de vakantie, na de ramadan, dan komt Rotterdam weer tot leven. Dan gaan we er weer voor. Dan hebben we weer energie. Dan stropen we de mouwen weer op en bouwen we door aan onze toekomst. Maar nu niet, nu zijn we moe, ellendig, lamgeslagen. Zouden we allemaal een burn-out hebben? Even geen VOC-mentaliteit, morgen weer.

Eduard Schuringa